Циганска торта
Рецепта от: Франк Камора

1. За ваниловия крем отделете жълтъците в купа /белтъците може да замразите и да ги използвате при друг удобен случай. Добавете царевичното нишесте и захарта и разбъркайте добре. Добавете малко студено мляко, разбъркайте до гладка кашичка. Останалото мляко сипете в тенджера и добавете остърганата вътрешност на ванилията шушулка. Щом млякото се затопли, добавете много внимателно сместа с жълтъците. Бъркайте крема на слаб огън, докато не се сгъсти. Оставете го да се охлади.
2. За шоколадовия крем направете същото, като за ваниловия, но вместо ванилия в млякото добавете настърган шоколад. Щом дръпнете крема от котлона, добавете и малко ром. Шоколадовият крем трябва да е направен не по-рано от 30 минути преди да сглобите тортата.
3. Пресипете в купа предварително сварен и изстинал захарен сироп. Добавете към него анасоновия ликьор есенцията от ром и разбъркайте. Постелете квадратна стъклена тавичка с голям лист прозрачно фолио.
4. на дъното на формата сипете малко ванилов крем и го разстелете. Топете бисквити за кратко в сиропа и ги подредете на 1 слой на дъното на формата, но не плътно една до друга. Покрийте ги с ванилов крем, като го разнесете добре. Върху крема подредете отново слой топнати в сироп бисквити. Покрийте ги с шоколадов крем. Направете още два пласта на тортата по същия начин. Покрийте със свободните краища фолио, притиснете с нещо тежко и поставете тортата в хладилник за 2-3 часа. Останалият шоколадов крем също съхранявайте в хладилник.
5. Разопаковайте тортата и я извадете от формата, върху поднос. Покрийте с останалия шоколадов крем, като го загладите добре. Украсете с кокосови стърготини и захаросани череши.
2. За шоколадовия крем направете същото, като за ваниловия, но вместо ванилия в млякото добавете настърган шоколад. Щом дръпнете крема от котлона, добавете и малко ром. Шоколадовият крем трябва да е направен не по-рано от 30 минути преди да сглобите тортата.
3. Пресипете в купа предварително сварен и изстинал захарен сироп. Добавете към него анасоновия ликьор есенцията от ром и разбъркайте. Постелете квадратна стъклена тавичка с голям лист прозрачно фолио.
4. на дъното на формата сипете малко ванилов крем и го разстелете. Топете бисквити за кратко в сиропа и ги подредете на 1 слой на дъното на формата, но не плътно една до друга. Покрийте ги с ванилов крем, като го разнесете добре. Върху крема подредете отново слой топнати в сироп бисквити. Покрийте ги с шоколадов крем. Направете още два пласта на тортата по същия начин. Покрийте със свободните краища фолио, притиснете с нещо тежко и поставете тортата в хладилник за 2-3 часа. Останалият шоколадов крем също съхранявайте в хладилник.
5. Разопаковайте тортата и я извадете от формата, върху поднос. Покрийте с останалия шоколадов крем, като го загладите добре. Украсете с кокосови стърготини и захаросани череши.
Продукти
- За ваниловия крем:12 жълтъка 6 с.л. царевично нишесте 1 ч.ч. захар 1 литър прясно мляко 1 шушулка ванилияЗа шоколадовия крем:12 жълтъка 1 ч.ч. захар 1 литър прясно мляко 250 г шоколад коняк или бренди 6 с.л. царевично нишесте2 пакета бисквити "Petit Beurre" 500 мл захарен сироп 1 ч.ч. анасонов ликьор 2 с.л. есенция от ром кокосови стърготини захаросани череши