Цяла риба, печена в сол

Цяла риба, печена в сол

Начин на приготвяне:

1. Печенето в сол е кулинарен метод, по който може да се приготвят както големи риби, така и по-малки. Рибата трябва да е цяла, но почистена от вътрешности. Слоят от сол върху по-малки риби, като сардини, аншоа, барбун, трябва да е с дебелина 1 см. А когато рибата е по-голяма - лаврак, ципура, скумрия, слоят трябва да е 3 см.
2. Във всяка риба поставете по 1 стрък от различни пресни подправки - босилек, магданоз, копър или зелената част на глава фенел и няколко тънки резенчета лимон.
3. В голям съд сипете едра морска сол. добавете яйцето, семената от фенел, сока на 1 лимон и фино настърганата кора на 1 лимон и 1 портокал.  Разбъркайте. Добавете малко вода и омесете - сместа трябва да е като мокър пясък.
4. Постелете слой от солта - легло в дълбока тава. Подредете рибите върху него. След това покрийте рибите плътно със сол. Главите и опашките на рибите могат да останат непокрити от солта.
5. Печете рибата в предварително загрята фурна на 200 градуса 20-40 минути, в зависимост от големината на рибата. Може да проверявате готовността на рибата, като отчупите малко парченце сол и видите дали месото се отделя от костите лесно.
6. Разчупете кората от морска сол и извадете рибата на парчета. Може да поднесете рибата и цяла, в солта, и всеки сам да си разчупва.

Продукти

  • 2 кг риба
  • 1 лимон
  • сок
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 3 кг едра морска сол
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 1 яйце
  • шепа семена от резене
  • зехтин
  • пресни подправки - магданоз
  • босилек
  • копър

Свързани рецепти