Начин на приготвяне:

1. За да приготвите сос самбал нарежете чушлетата на кръгчета. В зависимост от желанието ви за лютивина използвайте чушките без семки или със семки. Нарежете лука и чесъна на ситно. Нарежете на кубчета малък домат, като отстраните семките му. Сложете нарязаните чушки и лук в блендер. Добавете солта, захарта и нарязания домат и смелете. Запържете сместа в тиган за 5 минути. След това пресипете сместа в стерилизиран буркан. Ако бурканът не е стерилизиран, може да съхранявате самбала в хладилник в рамките на 1 седмица.
2. Направете марината за месото от ситно нарязания чесън, соевия сос, кетчупа, оцета и от 1 до 3 ч.л. самбал. Разбъркайте хубаво и поставете в нея нарязаното на парчета пилешко месо /гърдите трябва да са без кожа/. Оставете месото  за 15 минути минимум в маринатата, а може да го оставите и за цяла нощ.
3. Нарежете лука, чушките, гъбите и зелето на ивици. Загрейте хубаво уока.
4. Сложете малко олио в уока и запържете първо парчетата пиле за няколко минути и ги извадете. Запазете останалата марината.
5. Запържете гъбите за 2 минути. Добавете лука и чушките и ги запържете за 5 минути. След това върнете пилешкото месо, добавете зелето и поръсете с 2 с.л. марината в уока. Пържете още 5 минути, като намалите котлона.
6. Накрая поръсете с печено безсолно кашу.

Продукти

За самбала:

  • 10 червени люти чушки
  • 1 глава лук шалот (или обикновен)
  • 3 скилидки чесън
  • 0.5 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 домат

  • 400 г пилешки гърди
  • 150 г гъби кладница или шийтаке
  • 1 глава лук
  • 1 жълта чушка
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 1 глава китайско зеле
  • слънчогледово олио
  • 75 г печено безсолно кашу

За маринатата:

  • 1 скилидка чесън
  • 8 с.л. соев сос
  • 8 с.л. бял винен оцет
  • 1 с.л. самбал
  • 8 с.л. кетчуп

Свързани рецепти