Начин на приготвяне:

1. Сипете водата в тиган или тенджерка и я оставете да заври. Добавете маслото, захарта и солта и разбъркайте. Щом всичко се разтопи, добавете брашното, като го пресявате. Разбъркайте енергично до получаването на хомогенна смес, около 5 минути.
2. Пресипете полученото тесто в купа и  го оставете леко да изстине. В друга купа разбийте яйцата и ги добавете на струйка към тестото, като разбърквате с помощта на миксер. Щом сместа стане гладка, пресипете я в шприц с гладък, тънък накрайник.
3. Загрейте 4-5 пръста олио в дълбок тиган. Шприцовайте ленти от тестото направо в олиото, като ги режете с помощта на ножица. Пържете до златисто. Извадете чурос върху кухненска салфетка.
4. В купа смесете захарта и канелата и овалйте още топлите чурос в тях.
5. За соса сипете сметаната, начупения шоколад, меда и фино настърганата портокалова кора в тенджерка. Загрейте сместа, докато стане гладка и лъскава.
6. Поднесете чурос с шоколадов сос за топене.

Продукти

  • 250 мл вода
  • 75 г масло
  • 140 г брашно
  • 2 с.л. захар
  • щипка сол
  • 2 яйца
  • олио за пържене

За шоколадовия сос:

  • 200 г заквасена сметана
  • 200 г натурален шоколад
  • 1 с.л. мед
  • 1 портокал
  • настъргана кора

За овалване:

  • 4 с.л. захар
  • 1 с.л. канела

Свързани рецепти