Чурос с шоколадов сос
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. В тенджерка затоплете млякото, водата и маслото. Добавете и сол и оставете сместа да заври. тогава добавете брашното и го оставете да се изпече за 1-2 минути - трябва да съска.
2. Пресипете сместа в купа и я оставете да се охлади малко. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате енергично. След слагането на последното яйце бъркайте няколко минути енергично, за да получите напълно гладко тесто. Изсипете сместа в пош - може да ползвате накрайник със ситни ребра или просто да отрежете торбата. Оставете сместа в хладилник за 15-20 минути. /Може да ползвате сместа и на другия ден./
3. За шоколадовия сос сложете в тенджерка млякото, сметаната, захарта /оставете малко количество за жълтъците/ и сърцевината на шушулката ванилия. Разбийте жълтъците леко с малко захар. Щом млечната смес кипне, добавете малко от нея при жълтъците и бъркайте. След това пресипете жълтъците в тенджерата и бъркайте енергично. Щом сместа започне да се сгъстява, добавете натрошения шоколад и го оставете да се разтопи. Бъркайте непрекъснато.
4. Напълнете със слънчогледово олио 3/4 от тенджера . Започнете да пускате чуросите като режете тестото с ножица. Те започват да изплуват на повърхността. Трябва да придобият златист цвят от двете страни. Изваждайте ги и ги слагайте в чиния, постлана с хартия.
5. В купа смесете захар и канела и разбъркайте. Овалвайте изпържените и изцедени чурос в сместа.
6. Поднесете чурос с шоколадовия сос, в който те се потапят.
2. Пресипете сместа в купа и я оставете да се охлади малко. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате енергично. След слагането на последното яйце бъркайте няколко минути енергично, за да получите напълно гладко тесто. Изсипете сместа в пош - може да ползвате накрайник със ситни ребра или просто да отрежете торбата. Оставете сместа в хладилник за 15-20 минути. /Може да ползвате сместа и на другия ден./
3. За шоколадовия сос сложете в тенджерка млякото, сметаната, захарта /оставете малко количество за жълтъците/ и сърцевината на шушулката ванилия. Разбийте жълтъците леко с малко захар. Щом млечната смес кипне, добавете малко от нея при жълтъците и бъркайте. След това пресипете жълтъците в тенджерата и бъркайте енергично. Щом сместа започне да се сгъстява, добавете натрошения шоколад и го оставете да се разтопи. Бъркайте непрекъснато.
4. Напълнете със слънчогледово олио 3/4 от тенджера . Започнете да пускате чуросите като режете тестото с ножица. Те започват да изплуват на повърхността. Трябва да придобият златист цвят от двете страни. Изваждайте ги и ги слагайте в чиния, постлана с хартия.
5. В купа смесете захар и канела и разбъркайте. Овалвайте изпържените и изцедени чурос в сместа.
6. Поднесете чурос с шоколадовия сос, в който те се потапят.
Продукти
- 100 мл прясно мляко 100 мл вода 100 г масло 100 г брашно 1 щипка сол 4 яйца 100 г захар 1 с.л. канела олио за пърженеЗа шоколадовия сос:1 шушулка ванилия 150 мл прясно мляко 350 мл сметана 100 г захар 5 жълтъка 200 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене