Чорба от хамсия

Чорба от хамсия

Начин на приготвяне:

1. Почистете рибките, като отстраните главите и централната им кост. Извадете дробчетата им и ги запазете.
2. Обелете главите лук и ги нарежете на тънки полумесеци. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на едро. Сипете 5-6 с.л. зехтин в тенджера и запържете чесъна до златисто. След това добавете нарязания лук и запържете и него до омекване. Овкусете със сол, черен пипер, лют червен пипер и сух джоджен.
3. Подредете почистените филенца аншоа върху лука, с кожата нагоре. Налейте рибния бульон внимателно. разбъркайте леко. Оставете сместа да заври и намалете силата на огъня.
4. През това време пригответе застройката, като сипете брашното в тенджерка и го запечете за няколко минути, бъркайки. Добавете разтопеното масло и разбъркайте. Изтискайте сока на лимона и го сипете при брашното. Бъркайте, докато се получи гладка смес. Добавете малко рибен бульон.
5. Прецедете застройката и я добавете внимателно в супата. Разбъркайте.
6. За пуканките загрейте зехтин на дъното на тенджера. Поръсете с черен пипер, червен пипер и сол. Сипете зърната царевица, когато мазнината се е загряла и захлупете. Изчакайте зърната да се пукнат.
7. Накрая добавете към супата цели листа пресни подправки. Сервирайте чорбата в купички, като поръсите пуканки вътре.

Продукти

  • 300 г прясна нашоа
  • 3 глави лук
  • зехтин
  • 5 скилидки чесън
  • 2 щипки сол
  • прясно смлян черен пипер
  • щипка едър лют червен пипер
  • 6 ч.ч. рибен бульон
  • 8 стръка магданоз
  • 2 стръка мента
  • 2 стръка копър
  • едър лют червен пипер

За застройката:

  • 2 с.л. брашно
  • зехтин
  • 1 лимон
  • сок
  • 1 ч.ч. рибен бульон
  • щипка сол

За пуканките:

  • зехтин
  • щипка прясно смлян черен пипер
  • щипка сол
  • щипка едър лют червен пипер
  • шепа зърна царевица

Свързани рецепти