Чийзкейк с лайм и малинов вкус
Рецепта от: Нина Бабич
1. За тестото в купата на миксера сложете маслото, солта и брашното. Разбийте на ниска скорост. Добавете захарта и отново разбийте, за да се смесят съставките. Прибавете ваниловия екстракт и жълтъците и разбийте на средна скорост за кратко.
2. Отделете тестото от стените на купата, увийте го с прозрачно фолио и го оставете да преседи една нощ (най-малко 2 часа) в хладилник. След това го разточете между два листа хартия за печене. Прехвърлете разточеното тесто в широка тава и го изрежете с помощта на пръстен за тарт. Поставете тавата с тестото да стегне в хладилник. След това изпечете на 160 градуса за 20 минути.
2. За крема залейте желатина с 3-4 супени лъжици студена вода и оставете за двайсетина минути да набъбне. Разбийте крем сиренето с кристалната захар.
3. Загрейте сока и настърганата кора от лайма. Добавете набъбналия желатин. Разбъркайте докато се разтопи. Добавете сместа на тънка струйка към крем сиренето като разбърквате с помощта на миксер. Оставете сместа да се охлади.
4. Разбийте сладкарската сметаната и я добавете към крема. Разбъркайте.
5. Пресипете крема веднага в силиконова форма, заравнете с шпатула и оставете за 2 часа във фризера хубаво да стегне.
6. Извадете крема от силиконовата форма и го поставете върху основата от хрупкаво тесто. Украсете с пресни ягоди, къпини, парчета ананас и резени лайм.
*Печете във фурна без вентилатор.
Продукти
- За основата:
- 325 г брашно
- 175 г меко масло
- 3 г морска сол
- 110 г пудра захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 5 жълтъка
- За крема:
- 400 г крем сирене
- 160 г захар
- 60 г сок от лайм
- 3 лайма
- настъргана кора
- 8 г желатин
- 240 г течна сладкарска сметана 35%
- За гарниране:
- пресни плодове по избор
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене