1. Отстранете дръжките на лютите чушки и ги поставете цели в хаванче. Добавете обелените скилидки чесън и солта. Счукайте много добре, до получаването на паста. Отстранете отделилите се люспи от лютите чушки.

2. Добавете захарта и продължете да счуквате, докато получите много гладка паста. Това ще отнеме известно време.

3. Сложете пилешкия бульон в тенджерка и го оставете да заври. Добавете горещия пилешки бульон към пастата.

4. Загрейте разтопената пилешка мазнина докато стане гореща и я излейте при пастата. Разбъркайте.

5. Ако ще използвате чили соса на момента, добавете сока от каламондин на този етап и разбъркайте. Опитайте на вкус и напаснете баланса между кисело, сладко и солено. Ако ще използвате чили соса по-късно, не добавяйте цитрусовия сок в този момент, а преди поднасянето на соса.

6. Пресипете чили соса в бурканче с винтова капачка. Съхранявайте в хладилник до 1 месец. Ако искате да съхраните соса за по-дълго време,  сипете един слой от гореща разтопена пилешка мазнина отгоре, за да го запечатате.

Продукти

  • 12 червени люти чушки "Птиче око"
  • 6 филийки корен джинджифил
  • 6 скилидки чесън
  • 2 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.ч. пилешки бульон
  • 2 с.л. сок от каламондин или лайм
  • 2 с.л. шмалц (разтопена пилешка мазнина)

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички