Чили кон карне
Рецепта от: Рик Стайн
1. В сух тиган запечете сухите люти чушки от всички страни, за кратко. Веднага след това ги потопете в купа с 450 мл гореща вода и ги оставете за 20 минути.
2. В същия тиган запечете небелените скилидки чесън и целите домати, от всички страни. Дръпнете от огъня, обелете скилидките чесън и разрежете доматите на четвъртинки. Поставете в блендер заедно с накиснатите сушени чушки и 150 мл от водата, в която са киснали. Пасирайте.
3. Разтопете 10 г свинска мас и запечатайте от всички страни предварително нарязаното на парчета говеждо месо. Ако е необходимо, направете това на порции.
4. В тигана от месото добавете още 10 г мас и запържете нарязания на ситно лук за 3-4 минути. Върнете месото и добавете кимиона, ригана, бахара и дафиновия лист. Разбъркайте и гответе още 2 минути. Добавете соса от домати и люти чушки, както и пастата от чипотле. Налейте 300 мл вода от накисването на сухите чушки. Разбъркайте и щом сместа заври, намалете силата на огъня, захлупете и гответе 1 1/2 -2 часа на котлон или в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор. Проверявайте от време на време дали има нужда от добавяне на вода. Накрая на готвенето отстранете капака и оставете сосът да се редуцира.
5. Сервирайте чили кон карне, гарнирано със заквасена сметана, нарязани листа кориандър, резени авокадо, нарязан на ситно лук и тънки кръгчета репички.
Продукти
- 50 г сухи люти чушки Гуахильо
- 4 големи узрели домата
- 4 скилидки чесън
- 30 г свинска мас или 3 с.л. царевично олио
- 1 кг говеждо месо (стек)
- 1 голяма глава лук
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. сушен риган
- 4 зърна бахар
- 1 дафинов лист
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. паста "Чипотле адобо"
- 12-18 царевични тортили
- За сервиране:
- нарязан кориандър
- заквасена сметана
- сирене фета
- авокадо
- лук репички
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне