Начин на приготвяне:

1. В сух тиган запечете сухите люти чушки от всички страни, за кратко. Веднага след това ги потопете в купа с 450 мл гореща вода и ги оставете за 20 минути.

2. В същия тиган  запечете небелените скилидки чесън и целите домати, от всички страни. Дръпнете от огъня, обелете скилидките чесън и разрежете доматите на четвъртинки. Поставете в блендер заедно с накиснатите сушени чушки и 150 мл от водата, в която са киснали. Пасирайте.

3. Разтопете 10 г свинска мас и запечатайте от всички страни предварително нарязаното на парчета говеждо месо. Ако е необходимо, направете това на порции.

4. В тигана от месото добавете още 10 г мас и запържете нарязания на ситно лук за 3-4 минути. Върнете месото и добавете кимиона, ригана, бахара и дафиновия лист. Разбъркайте и гответе още 2 минути. Добавете соса от домати и люти чушки, както и пастата от чипотле. Налейте 300 мл вода от накисването на сухите чушки. Разбъркайте и щом сместа заври, намалете силата на огъня, захлупете и гответе 1 1/2 -2 часа на котлон или в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор. Проверявайте от време на време дали има нужда от добавяне на вода. Накрая на готвенето отстранете капака и оставете сосът да се редуцира.

5. Сервирайте чили кон карне, гарнирано със заквасена сметана, нарязани листа кориандър, резени авокадо, нарязан на ситно лук и тънки кръгчета репички.

 

Продукти

  • 50 г сухи люти чушки Гуахильо
  • 4 големи узрели домата
  • 4 скилидки чесън
  • 30 г свинска мас или 3 с.л. царевично олио
  • 1 кг говеждо месо (стек)
  • 1 голяма глава лук
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 4 зърна бахар
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. паста "Чипотле адобо"
  • 12-18 царевични тортили

 

За сервиране:

  • нарязан кориандър
  • заквасена сметана
  • сирене фета
  • авокадо
  • лук репички

Свързани рецепти