Ароматното и богато на вкусове чили кон карне е идеално за топинг върху хот дог.

Продукти

  • 2 сушени люти чушки Анчо
  • 1 кг говежда кайма
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 глави лук
  • 1 зелена чушка
  • 2 стръка селъри
  • 5 скилидки чесън
  • 2 с.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • 2 с.л. нарязана прясна мащерка
  • 2 х 400 г консерви с нарязани домати
  • 1 кубче телеши бульон
  • 50 г натурален шоколад (70% какао)
  • морска сол и черен пипер
  • 1 ч.л. инстантно кафе
  • 1 консерва черен боб (400 г)
  • За хотдога:
  • 4 сурови свински наденички
  • 4 питки Бриош (продълговати)
  • масло
  • 75 г сирене Чедър
  • мариновани люти чушки Халапеньо
  • листа кориандър
  • За пълнените чушки:
  • 4 чушки за пълнене
  • 100 г сирене Чедър или моцарела

Начин на приготвяне:

  • 1. Залейте лютите чушки с гореща вода и ги оставете да се рехидратират за 10-15 минути. Запазете водата.
  • 2. Загрейте олио в тенджера и запържете каймата на 2 порции, до кафяв цвят, като я раздробявате на възможно най-ситно с помощта на дървена лъжица.
  • 3. Нарежете на ситно стъблата селъри и листата, лука и зелената чушка. Загрейте олио в тенджера и запържете зеленчуците за 5 минути заедно със сол и черен пипер, като разбърквате често. Добавете сухите подправки, както и нарязания на ситно чесън, нарязаната мащерка и нарязаните домати от консерва. Разбъркайте и добавете запържената кайма. Усилете огъня, разбъркайте отново и налейте бульона (предварително разтворен в 400 мл от водата от лютите чушки). Добавете нарязаните на много ситно сушени люти чушки, фино настъргания шоколад и кафето. Разбъркайте и поставете капака на тенджерата, докато сместа заври. След това намалете силата на огъня и гответе 3 часа. Добавете предварително прецедения и измит черен боб и гответе още 15 минути.
  • 4. Подгответе барбекюто като направите жарава и оформите две зони – с директна и с индиректна топлина.
  • 5. Отрежете капачета с дръжките на чушките. Отстранете семките от вътрешността и ги измийте. Напълнете чушките с чили кон карне (да не е вряло) и поставете капачетата. Поставете пълнените чушки върху индиректен огън на барбекюто и затворете капака. Печете 10 минути. След това отстранете капачетата, настържете сирене върху каймата и върнете капачетата. Печете със затворен капак, докато сиренето се разтопи.
  • 6. За хотдога поставете наденичките върху зоната с индиректен огън на скарата и печете 15-20 минути, като ги обръщате. След това ги преместете върху директен огън и ги запечете за 2 минути.
  • 7. Разрежете горната част на питките Бриош по средата, по дължина, да се образува джоб. Намажете ги отвътре и отвън с разтопено масло и ги запечете върху скарата за кратко. Поставете по 1 наденичка във всяко хлебче, а отгоре сипете 1 пълна супена лъжица от чили кон карне. Гарнирайте със ситно нарязани мариновани люти чушки и листа кориандър.

Свързани рецепти

Виж всички