Червени плодове със сироп от босилек

Червени плодове със сироп от босилек

Начин на приготвяне:

1. За трохите нарежете лешниците. Сложете ги в купа и добавете останалите продукти. С ръце омесете продуктите. Целта е те да се смесят добре, а не да се получи тесто. В плоска тава, постлана с хартия за печене, натрошете сместа и я разпределете равномерно. Печете трохите в предварително загрята фурна на 165 градуса за 12 минути.
2. За сиропа от босилек сварете сироп от водата и захарта. Щом захарта се разтопи и сиропът се сгъсти, дръпнете сиропа от огъня и го оставете да поизстине. В съд с вряща вода пуснете листата босилек за 1 минута. Извадете ги в цедка и веднага ги облейте със студена вода. След това ги оставете да да се изцедят хубаво. В блендер или с пасатор разбийте захарния сироп с листата босилек.
3. Загрейте ябълковия сироп в тенджерка, като го разбърквате.
4. Направете линийка от сметана по средата на чиния. Около нея подредете пресните плодове, ягодите разрежете на половинки. Ако червените плодове не са сезонни, може да направите десерта с манго и ананас, например. Върху сметаната направете лентички от босилековия сироп. Може да направите и точки от него на различни места, но не слагайте много, защото вкусът му е много силен. Разпръснете печени трохи между плодовете. Върху ягодите поръсете малко от топлия ябълков сироп.
Съвет за вино: Подходящо е бяло десертно пенливо вино от Аржентина, област Патагония.

Продукти

За трохите:

  • 50 г белени лешници
  • 50 г масло
  • 50 г пудра захар
  • 45 г брашно
  • щипка сол

За сиропа от босилек:

  • 90 мл вода
  • 110 г захар
  • 2 връзки босилек

  • 8 с.л. заквасена сметана
  • 250 г ягоди
  • 150 г малини
  • 200 г къпини
  • 150 г ябълково масло

Свързани рецепти