Червените нудли са известни като "Бан да" във Виетнам. Преди да бъдат нарязани, листовете кори съхнат 6 часа на слънце. В тази рецепта нудлите са съчетани с месо от сварен рак, задушени целенчуци и пикантен сос.

Продукти

  • 200 г пресни плоски, дебели нудли
  • 200 г сварено рачешко месо
  • 1 цял рак + 2 щипки (сварени)
  • 1 с.л. олио
  • 3 скилидки чесън
  • 4 см корен джинджифил
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 червена люта чушка
  • шепа спанак
  • шепа бобени кълнове
  • 1 с.л. пържен лук
  • 1 с.л. печени солени фъстъци
  • За соса:
  • ½ с.л. захар
  • 2 с.л. сос от стриди
  • 3 с.л. соев сос
  • 1 с.л. сате̒
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. В тиган загрейте олио и запържете в него нарязаните на ситно чесън, люта чушка и джинджифил за 1 минута. Добавете накъсаното рачешко месо и запържете за още 20-30 секунди. Накрая добавете нарязания на ситно пресен лук и разбъркайте за 30 секунди. Пресипете сместа в купа.
  • 2. За рибния сос смесете рибния сос, соса от стриди, соевия сос, пастата сате̒ (пържена паста от ситно нарязани чесън, червен шалот и лимонена трева), сол и черен пипер в тенджерка. Загрейте сместа, като разбърквате, докато кипне. Дръпнете от огъня и оставете да изстине.
  • 3. Потопете пресните нудли във вряща подсолена вода за 10 секунди. Изцедете ги и ги запържете в същия тиган заедно с 4 с.л. от приготвения сос. Бланширайте спанака и кълновете в горещата вода за 1-2 минути. Отцедете ги и ги добавете при нудлите. Разбъркайте.
  • 4. Пресипете нудлите в голяма чиния. Напълнете рака с предварително запържената смес с рачешко месо и го поставете върху тях. Поръсете с нарязани печени фъстъци и пържен лук.

Свързани рецепти

Виж всички