Черна торта /болу прету/

Черна торта /болу прету/

Начин на приготвяне:

1. Почистете от костилки фурмите и ги нарежете на парченца заедно с останалите сушени плодове. Сложете ги в тенджера заедно с кафявата захар. Измийте лимона и портокала и ги нарежете на едри парчета с кората. Добавете и тях в тенджерата. Излейте водата и оставете сместа да ври 1 час.
2. Извадете парчетата лимон и портокал от тенджерата, като изтискате сока им вътре. Сложете всички плодове в блендер и ги смелете. Добавете двата вида алкохол. Смелете отново и пресипете сместа в купа. Добавете предварително разтопеното масло. Натрошете ядките или ги нарежете с нож. Добавете ги и тях. Следва какаото, брашното и бакпулвера. Разбъркайте. Добавете конфитюра, кафето и солта.
3. Отделно разбийте яйцата с пудрата захар до пухкавост. Добавете ги и тях към сместа с плодовете. Разбъркайте внимателно.
4. Изсипете сместа в кръгла форма, постлана с хартия за печене. Печете тортата на 150 градуса в продължение на 2 часа.
5. Сервирайте тънки парчета от тортата.

Продукти

  • 100 г сушени смокини
  • 100 г сушени фурми
  • 100 г стафиди
  • 100 г сушени сливи
  • 1 лимон
  • 1 портокал
  • 200 мл вода
  • 250 мл коняк
  • 250 мл бренди
  • 4 яйца
  • 60 г кафява захар
  • 100 г масло
  • 50 г орехи
  • 50 г кашу
  • 30 г фъстъци
  • 2 ч.л. какао
  • 100 г брашно
  • 7 г бакпулвер
  • 1 с.л. конфитюр от ягоди
  • 2 с.л. разтворимо кафе
  • 50 мл кафе еспресо
  • 1 щипка сол

Свързани рецепти