Черна торта /болу прету/
1. Почистете от костилки фурмите и ги нарежете на парченца заедно с останалите сушени плодове. Сложете ги в тенджера заедно с кафявата захар. Измийте лимона и портокала и ги нарежете на едри парчета с кората. Добавете и тях в тенджерата. Излейте водата и оставете сместа да ври 1 час.
2. Извадете парчетата лимон и портокал от тенджерата, като изтискате сока им вътре. Сложете всички плодове в блендер и ги смелете. Добавете двата вида алкохол. Смелете отново и пресипете сместа в купа. Добавете предварително разтопеното масло. Натрошете ядките или ги нарежете с нож. Добавете ги и тях. Следва какаото, брашното и бакпулвера. Разбъркайте. Добавете конфитюра, кафето и солта.
3. Отделно разбийте яйцата с пудрата захар до пухкавост. Добавете ги и тях към сместа с плодовете. Разбъркайте внимателно.
4. Изсипете сместа в кръгла форма, постлана с хартия за печене. Печете тортата на 150 градуса в продължение на 2 часа.
5. Сервирайте тънки парчета от тортата.

Продукти

  • 100 г сушени смокини 100 г сушени фурми 100 г стафиди 100 г сушени сливи 1 лимон 1 портокал 200 мл вода 250 мл коняк 250 мл бренди 4 яйца 60 г кафява захар 100 г масло 50 г орехи 50 г кашу 30 г фъстъци 2 ч.л. какао 100 г брашно 7 г бакпулвер 1 с.л. конфитюр от ягоди 2 с.л. разтворимо кафе 50 мл кафе еспресо 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички