Черешов пай
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За тестото сипете брашното върху плота, поръсете го със сол и
направете кладенче в него. В кладенчето сипете водата, мекото масло и
яйцата. Разбъркайте продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко
тесто. /Може да омесите тестото и с помощта на кухненски робот./
Сплескайте топката тесто, увийте я в прозрачно фолио и я поставете в
хладилник за 30 минути.
2. Смелете фино лешниците със захарта в кухненски робот. Добавете мекото масло и яйцата и разбъркайте отново, до гладкост.
3. Разточете тестото с дебелина 3 мм върху набрашнен плот. С помощта на нож за пица нарежете 10 ленти с ширина 2 см.
4. Намаслете керамична форма за пай с къдрави стени. Прехвърлете тестото в нея и го напаснете по дъното и стените и. Надупчете тестото по дъното с вилица. Разстелете лешниковия пълнеж върху тестото. Върху него подредете черешите, предварително изчистени от костилки. Намажете краищата на пая с разбит жълтък с малко сметана.
5. Подредете 5 лентички тесто в едната посока върху пая и кръстосайте другите 5 лентички. Изрежете излишните краища и намажете с разбит жълтък с малко сметана. Поръсете със захар и печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
2. Смелете фино лешниците със захарта в кухненски робот. Добавете мекото масло и яйцата и разбъркайте отново, до гладкост.
3. Разточете тестото с дебелина 3 мм върху набрашнен плот. С помощта на нож за пица нарежете 10 ленти с ширина 2 см.
4. Намаслете керамична форма за пай с къдрави стени. Прехвърлете тестото в нея и го напаснете по дъното и стените и. Надупчете тестото по дъното с вилица. Разстелете лешниковия пълнеж върху тестото. Върху него подредете черешите, предварително изчистени от костилки. Намажете краищата на пая с разбит жълтък с малко сметана.
5. Подредете 5 лентички тесто в едната посока върху пая и кръстосайте другите 5 лентички. Изрежете излишните краища и намажете с разбит жълтък с малко сметана. Поръсете със захар и печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
Продукти
- За тестото:500 г брашно 200 г масло 160 мл вода 2 яйца щипка солЗа пълнежа:200 г белени лешници 200 г захар 80 г масло 2 яйца 500 г черешиДопълнително:1 жълтък с малко сметана 1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери