Черешов пай

Черешов пай

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното върху плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сипете водата, мекото масло и яйцата. Разбъркайте продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. /Може да омесите тестото и с помощта на кухненски робот./ Сплескайте топката тесто, увийте я в прозрачно фолио и я поставете в хладилник за 30 минути.
2. Смелете фино лешниците със захарта в кухненски робот. Добавете мекото масло и яйцата и разбъркайте отново, до гладкост.
3. Разточете тестото с дебелина 3 мм върху набрашнен плот. С помощта на нож за пица нарежете 10 ленти с ширина 2 см.
4. Намаслете керамична форма за пай с къдрави стени. Прехвърлете тестото в нея и го напаснете по дъното и стените и. Надупчете тестото по дъното с вилица. Разстелете лешниковия пълнеж върху тестото. Върху него подредете черешите, предварително изчистени от костилки. Намажете краищата на пая с разбит жълтък с малко сметана.
5. Подредете 5 лентички тесто в едната посока върху пая и кръстосайте другите 5 лентички. Изрежете излишните краища и намажете с разбит жълтък с малко сметана. Поръсете със захар и печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.

Продукти

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 200 г масло
  • 160 мл вода
  • 2 яйца
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 200 г белени лешници
  • 200 г захар
  • 80 г масло
  • 2 яйца
  • 500 г череши

Допълнително:

  • 1 жълтък с малко сметана
  • 1 с.л. захар

Свързани рецепти