Черешов пай

Черешов пай

Начин на приготвяне:

1. За тестото изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето поставете останалите продукти и постепенно омесете гладко тесто. Поставете топката тесто в леко намазнена купа и го покрийте с кърпа или фолио. Оставете тестото да втасва 30 минути.
2.  Разточете тестото тънко. Намажете с масло плитка тава за пай и напаснете тестото по нея. Изрежете излишното тесто. Печете основата на пая 20 минути на 190 градуса.
3. Използвайте череши от компот или пресни. Ако черешите са пресни, трябва да ги сварите за кратко с малко захар, за да се получи сироп. Загрейте черешовия сироп. Нишестето разбийте в малка купичка с малко студен черешов сироп. Излейте нишестето в заврелия сироп и бъркайте докато сосът се сгъсти. Излейте соса върху прецедените череши без костилки и разбъркайте хубаво.
4. Изсипете черешите върху изпечената основа. Разпределете ги равномерно.
5. Разбийте сметаната със захарта и я прехвърлете в шприц, охладете я. Украсете пая с няколко розички от сметана. Поръсете розичките със ситно нарязан шоколад.

Продукти

За тестото:

  • 200 г брашно
  • 30 г масло
  • 1 пакетче суха мая
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 с.л. захар
  • щипка сол
  • 1 жълтък

За пълнежа:

  • 600 г череши
  • 150 мл сироп от череши
  • 4 ч.л. нишесте

За гарниране:

  • 250 мл течна сметана
  • 50 г захар
  • 25 г натурален шоколад

Свързани рецепти