Чийзкейк с мед и сладолед със смокини
Рецепта от: Киран Джетуа
1. Разточете бадемовата паста /равни количества смлени бадеми и захар/ върху поръсен с пудра захар плот. Изрежете две кръгчета за основа с помощта на ринг. Поставете ги в тавичка и ги запечете за кратко, колкото да се стегнат.
2. За пълнежа смесете в купа крем-сиренето и натрошеното козе сирене. Добавете захарта и меда, разбъркайте. Добавете яйцата и разбъркайте енергично, до гладкост. След това добавете сметаната, брашното и ситно нарязания розмарин. Разбъркайте.
3. Намазнете добре от вътрешната страна 2 ринга и ги обгърнете с хартия за печене от вътрешната страна. Поставете по едно кръгче бадемова паста за основа и напълнете 384 от обема им със сместа. Печете чийзкейкчетата на 105 градуса 40 минути. След изпичане огладете чийзкейка в хладилник за час и половина.
4. Върху силиконова подложка постелете широка лента от алуминиево фолио. Карамелизирайте захар и докато е гореща и течна разстелете 1 с.л. от нея върху лентата, на тънък слой. Завийте лентата навън със захарта, като ринг с големината на чийзкейка, и отстранете фолиото.
5. За сладоледа наржете на ситно смокините. В тенджерка сложете прясното мляко и сметаната и точно преди да заврат пуснете смокините вътре. В купа смесете захарта с жълтъците и ги разбийте. След 1-2 минути сипете топлата смес към жълтъците, като я прецеждате разбивате енергично. Върнете всичко в тенджерката, на котлона. Варете докато сместа се сгъсти. Върнете смокините.
6. Охладете сместа в ледена баня - поставете съда в купа с вода и лед. Сипете сместа в машина за сладолед за 40 минути.
7. Сервирайте чийзкейк с карамелен ринг и поръсен с 1 с.л. мед. Напълнете купичка със сладолед и поръсете с нарязани сушени смокини.
Продукти
- За чийзкейка:
- 100 г бадемова паста
- 400 г козе сирене
- 500 г крем-сирене
- 150 г захар
- 1 с.л. мед
- 3 яйца
- 400 мл заквасена сметана
- 30 г брашно
- 0.5 стрък розмарин
- 2 с.л. карамелизирана захар
- За сладоледа:
- 5 сушени смокини
- 60 г захар
- 3 жълтъка
- 100 мл прясно мляко
- 200 мл течна сметана
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем