Чийзкейк

Чийзкейк

Начин на приготвяне:

1. Покрийте дъното на форма с подвижно дъно с хартия за печене. Напръскайте или намажете с олио стените на формата.
2. В купа разбийте с помощта на миксер маслото със захарта. добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и разбъркайте отново. добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате. Накрая добавете пресятото брашно и щипка сол. Разбъркайте до хомогенност.
3. Пресипете тестото във формата и го разстелете на слой с максимална дебелина 1 см - по дъното и стените. Поставете формата в хладилник за 15-20 минути.
4. За пълнежа сипете в купа жълтъците, яйцата и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбъркайте с помощта на миксер. Настържете фино кората на лимона и портокалана направо в купата. Разбъркайте отново. Накрая добавете крем-сиренето и сметаната. Разбъркайте до гладкост.
5. Изсипете пълнежа върху основата на чийзкейка. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 10 минути, след това намалете на 160 градуса и печете още 40 минути. Оставете чийзкейка добре да изстине и го извадете от формата.
6. За малиновия сироп смесете продуктите в тенджерка и варете до сгъстяване. Прецедете соса.
7. Сервирайте тръгълно парче добре охладен чийзкейк, полято с малинов сироп.

Продукти

За основата:

  • 200 г меко масло
  • 200 г захар
  • 0.5 шушулка ванилия
  • 3 яйца
  • 300 г брашно
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 600 г крем-сирене
  • 250 г захар
  • 1 лимон
  • настърган кора
  • 0.5 портокал
  • настъргана кора
  • 3 яйца
  • 3 жълтъка
  • 150 мл течна сметана
  • 0.5 шушулка ванилия

За малиновия сироп:

  • 100 г малини
  • 200 г захар
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 400 мл вода

Свързани рецепти