Това ястие представя основен кулинарен метод на приготвяне на храна в китайската кухня. Всички съставки се запържват поотделно в уок за кратко, а след това се приготвя сос, сгъстен с нишесте, в който се връщат месото и зеленчуците. Яжте го топло!

Продукти

  • 200 г свинско месо
  • 1 ч.л. царевично нишесте + 1 с.л.
  • 5 сушени гъби шийтаке
  • 1/3 ч.ч. рапично олио
  • ½ глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 кръгчета джинджифил
  • 100 г сурови скариди
  • 1 малка глава бок чой
  • 8 бейби царевички
  • 1 морков
  • 100 г бамбук
  • 100 г гъби еноки
  • ½ червена чушка
  • 1 стрък праз
  • 2 ч.ч. пилешки бульон
  • 2 с.л. соев сос
  • ¼ ч.ч. жълто вино
  • 1 ч.л. захар
  • щипка бял пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете месото на парченца. Залейте сушените гъби шийтаке с 2 ч.ч. гореща вода или пилешки бульон и ги оставете настрани за 20 минути. След това ги прецедете, като запазите водата и отстранете дръжките им. Нарежете гъбите.
  • 2. Сипете малко олио в загрят уок и запържете в него кръгчетата джинджифил, нарязания на полумесеци лук и нарязаните на филийки скилидки чесън. Щом започнат да отделят аромат, добавете почистените скаради в уока и ги запържете за кратко, докато променят цвета си на розов. Извадете скаридите, джинджифила, лука и чесъна и запържете в уока месото, до кафяво. Извадете месото.
  • 3. По отделно, до омекване, запържете разрязаните на две бейби царевички, нарязания по дължина бок чой, нарязаната на ленти чушка, нарязания на лентички морков, нарязания на лентички бамбук, нарязания праз заедно с пресните и сушените гъби. Когато е необходимо, добавете още олио в тигана.
  • 4. В празния уок сипете водата от сушените гъби и пилешкия бульон и разбъркайте. Добавете соевия сос, жълтото вино, захарта и щипката пипер. Разбъркайте и оставете сместа да заври.
  • 5. Върнете всички предварително запържени продукти – зеленчуци, скариди и месо в уока. Разбъркайте и оставете да заври. Сгъстете ястието с 2 с.л царевично нишесте, разтворени в ¼ ч.ч. студена вода. Сосът трябва да е гладък, копринен и течен.

Свързани рецепти

Виж всички