Чап чой
Рецепта от: Адам Лайо
Това ястие представя основен кулинарен метод на приготвяне на храна в китайската кухня. Всички съставки се запържват поотделно в уок за кратко, а след това се приготвя сос, сгъстен с нишесте, в който се връщат месото и зеленчуците. Яжте го топло!
Продукти
- 200 г свинско месо
- 1 ч.л. царевично нишесте + 1 с.л.
- 5 сушени гъби шийтаке
- 1/3 ч.ч. рапично олио
- ½ глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 кръгчета джинджифил
- 100 г сурови скариди
- 1 малка глава бок чой
- 8 бейби царевички
- 1 морков
- 100 г бамбук
- 100 г гъби еноки
- ½ червена чушка
- 1 стрък праз
- 2 ч.ч. пилешки бульон
- 2 с.л. соев сос
- ¼ ч.ч. жълто вино
- 1 ч.л. захар
- щипка бял пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете месото на парченца. Залейте сушените гъби шийтаке с 2 ч.ч. гореща вода или пилешки бульон и ги оставете настрани за 20 минути. След това ги прецедете, като запазите водата и отстранете дръжките им. Нарежете гъбите.
- 2. Сипете малко олио в загрят уок и запържете в него кръгчетата джинджифил, нарязания на полумесеци лук и нарязаните на филийки скилидки чесън. Щом започнат да отделят аромат, добавете почистените скаради в уока и ги запържете за кратко, докато променят цвета си на розов. Извадете скаридите, джинджифила, лука и чесъна и запържете в уока месото, до кафяво. Извадете месото.
- 3. По отделно, до омекване, запържете разрязаните на две бейби царевички, нарязания по дължина бок чой, нарязаната на ленти чушка, нарязания на лентички морков, нарязания на лентички бамбук, нарязания праз заедно с пресните и сушените гъби. Когато е необходимо, добавете още олио в тигана.
- 4. В празния уок сипете водата от сушените гъби и пилешкия бульон и разбъркайте. Добавете соевия сос, жълтото вино, захарта и щипката пипер. Разбъркайте и оставете сместа да заври.
- 5. Върнете всички предварително запържени продукти – зеленчуци, скариди и месо в уока. Разбъркайте и оставете да заври. Сгъстете ястието с 2 с.л царевично нишесте, разтворени в ¼ ч.ч. студена вода. Сосът трябва да е гладък, копринен и течен.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печена наденица рагу
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Джейми Оливър
Печени свински ребра с британски барбекю сос
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Печено свинско с хрупкави картофи
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Стоян и Лора
Свинско руло
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско
Рецепти Хера Те Курапа
Варени пелмени