Чалбор

Чалбор

Начин на приготвяне:

1. Сипете горещата вода в тенджера. В отделни купички чукнете яйцата. Добавете щипка сол и 1-2 с.л. оцет във водата.
2. Щом се появят малки мехурчета по повърхността на водата, внимателно изсипете едното яйце. Целта е белтъка да обвие жълтъка. Това става за 30-60 секунди. Извадете яйцето в съд със студена вода. Повторете същото и с второто яйце.
3. Нарежете геврека на тънки кръгчета. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене и ги запечете до златисто в предварително загрята фурна на 180 градуса.
4. За запръжката нарежете суджука на тънки филийки, а след това на тънки лентички и съвсем малки кубчета. По същия начин нарежете и саздърмата. Запържете в загрят тиган нарязаните суджук и саздърма. Добавете маслото и го оставете да се разтопи. Овкусете със сол, черен пипер и червен пипер. След 30 секунди дръпнете от огъня.
5. В купичка разбъркайте киселото мляко. Разредете го с малко бульон. Добавете обелената и нарязана на ситно скилидка чесън. Разбъркайте.
6. Поставете двете забулени яйца в дълбока чиния. сипете 1-2 с.л. от соса с кисело мляко. Отгоре сипете 1 с.л. от запръжката с колбаси. Сервирайте отстрани с хрупкави филийки геврек.

Продукти

  • 1.5 литра гореща вода
  • 2 с.л. оцет
  • сол
  • 2 яйца
  • 1 сусамен геврек
  • 4 с.л. цедено кисело мляко
  • 3 с.л. месен бульон
  • 20 г суджук
  • 30 г създърма
  • 1 с.л. масло
  • смлян черен пипер
  • червен пипер
  • 1 скилидка чесън

Свързани рецепти