Чалбор
Рецепта от: Максут Ашкар

1. Сипете горещата вода в тенджера. В отделни купички чукнете яйцата. Добавете щипка сол и 1-2 с.л. оцет във водата.
2. Щом се появят малки мехурчета по повърхността на водата, внимателно изсипете едното яйце. Целта е белтъка да обвие жълтъка. Това става за 30-60 секунди. Извадете яйцето в съд със студена вода. Повторете същото и с второто яйце.
3. Нарежете геврека на тънки кръгчета. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене и ги запечете до златисто в предварително загрята фурна на 180 градуса.
4. За запръжката нарежете суджука на тънки филийки, а след това на тънки лентички и съвсем малки кубчета. По същия начин нарежете и саздърмата. Запържете в загрят тиган нарязаните суджук и саздърма. Добавете маслото и го оставете да се разтопи. Овкусете със сол, черен пипер и червен пипер. След 30 секунди дръпнете от огъня.
5. В купичка разбъркайте киселото мляко. Разредете го с малко бульон. Добавете обелената и нарязана на ситно скилидка чесън. Разбъркайте.
6. Поставете двете забулени яйца в дълбока чиния. сипете 1-2 с.л. от соса с кисело мляко. Отгоре сипете 1 с.л. от запръжката с колбаси. Сервирайте отстрани с хрупкави филийки геврек.
2. Щом се появят малки мехурчета по повърхността на водата, внимателно изсипете едното яйце. Целта е белтъка да обвие жълтъка. Това става за 30-60 секунди. Извадете яйцето в съд със студена вода. Повторете същото и с второто яйце.
3. Нарежете геврека на тънки кръгчета. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене и ги запечете до златисто в предварително загрята фурна на 180 градуса.
4. За запръжката нарежете суджука на тънки филийки, а след това на тънки лентички и съвсем малки кубчета. По същия начин нарежете и саздърмата. Запържете в загрят тиган нарязаните суджук и саздърма. Добавете маслото и го оставете да се разтопи. Овкусете със сол, черен пипер и червен пипер. След 30 секунди дръпнете от огъня.
5. В купичка разбъркайте киселото мляко. Разредете го с малко бульон. Добавете обелената и нарязана на ситно скилидка чесън. Разбъркайте.
6. Поставете двете забулени яйца в дълбока чиния. сипете 1-2 с.л. от соса с кисело мляко. Отгоре сипете 1 с.л. от запръжката с колбаси. Сервирайте отстрани с хрупкави филийки геврек.
Продукти
- 1.5 литра гореща вода 2 с.л. оцет сол 2 яйца 1 сусамен геврек 4 с.л. цедено кисело мляко 3 с.л. месен бульон 20 г суджук 30 г създърма 1 с.л. масло смлян черен пипер червен пипер 1 скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Максут Ашкар
Лимонада с червено цвекло
Рецепти Максут Ашкар
Кюфтета от нахут и кайма
Рецепти Максут Ашкар
Хумус
Рецепти Максут Ашкар
Зелен фасул със зехтин
Рецепти Максут Ашкар
Пелте
Рецепти Максут Ашкар
Супа лебание
Рецепти Максут Ашкар
Шербет с хибискус
Рецепти Максут Ашкар
Сиропирани хапки
Рецепти Максут Ашкар
Айрян с мента
Рецепти Максут Ашкар
Капуска