Меките и пухкави пържени хлебчета идеално си пасват с чакалака пълнежа от боб, зеленчуци, паста от люти чушки и подправки. В Южна Африка тези пълнени хлебчета се сервират за закуска.

Продукти

  • За хлебчетата:
  • 1 пакетче суха инстантна мая
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.ч. топла вода
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 1/3 ч.ч. брашно
  • олио за пържене
  • листа босилек
  • За чакалака:
  • 6 слайса пушен бекон
  • 2 с.л. зехтин Екстра върджин
  • 1 глава червен лук
  • 6 стръка мащерка
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. паста от люти чушки (чипотле в адобо сос)
  • 2 ч.л. къри на прах
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 2 домата
  • 1 с.л. доматено пюре
  • ¼ ч.л. кафява захар
  • 2 с.л. червен винен оцет
  • 1 ч.ч. сварен маслен боб

Начин на приготвяне:

  • 1. За чакалаката сипете 1 с.л. зехтин в студен тиган и го поставете върху котлона. Добавете нарязания на парченца бекон. Загрейте постепенно, докато беконът започне да цвърчи, около 2-3 минути. Тогава добавете нарязания на ситно лук с щипка сол и запържете за 3-4 минути. Добавете нарязания на ситно чесън и пастата от люти чушки. Разбъркайте за 1-2 минути. След това добавете кърито и пушения червен пипер. Разбъркайте за още 1-2 минути. Добавете настъргания морков, нарязаните на кубчета домати и чушка и гответе 3-4 минути. Добавете доматеното пюре, оцета, захарта и ½ ч.ч. вода. Разбъркайте и овкусете със сол и черен пипер. Намалете силата на огъня и гответе 10 минути. Накрая добавете прецедения маслен боб или друг бял боб. Разбъркайте и овкусете, ако е необходимо. Поддържайте чакалаката топла.
  • 2. За хлебчетата сипете маята в купа и добавете захарта и топлата вода. Разбъркайте и оставете за 5 минути, докато се появят балончета. След това добавете зехтина, брашното и солта. Разбъркайте с помощта на дървена лъжица, докато се образува гладко и еластично тесто, като за мекици. Намажете ръцете си с олио и откъсвайте парчета от тестото. Оформете ги на топки и ги подредете в тава. Оставете да втасат за 15 минути.
  • 3. Сипете 4-5 пръста олио в дълбок съд и го загрейте до 180 градуса. Пържете хлебчетата на порции, до златисто от двете страни. Извадете ги върху решетка.
  • 4. Разрежете хлебче по средата и го разтворете леко. Напълнете с чака лака.

Свързани рецепти

Виж всички