Чакалака в пържени хлебчета
Рецепта от: Уорън Мендес
Меките и пухкави пържени хлебчета идеално си пасват с чакалака пълнежа от боб, зеленчуци, паста от люти чушки и подправки. В Южна Африка тези пълнени хлебчета се сервират за закуска.
Продукти
- За хлебчетата:
- 1 пакетче суха инстантна мая
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.ч. топла вода
- 1 с.л. зехтин
- 2 1/3 ч.ч. брашно
- олио за пържене
- листа босилек
- За чакалака:
- 6 слайса пушен бекон
- 2 с.л. зехтин Екстра върджин
- 1 глава червен лук
- 6 стръка мащерка
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. паста от люти чушки (чипотле в адобо сос)
- 2 ч.л. къри на прах
- 1 с.л. пушен червен пипер
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 2 домата
- 1 с.л. доматено пюре
- ¼ ч.л. кафява захар
- 2 с.л. червен винен оцет
- 1 ч.ч. сварен маслен боб
Начин на приготвяне:
- 1. За чакалаката сипете 1 с.л. зехтин в студен тиган и го поставете върху котлона. Добавете нарязания на парченца бекон. Загрейте постепенно, докато беконът започне да цвърчи, около 2-3 минути. Тогава добавете нарязания на ситно лук с щипка сол и запържете за 3-4 минути. Добавете нарязания на ситно чесън и пастата от люти чушки. Разбъркайте за 1-2 минути. След това добавете кърито и пушения червен пипер. Разбъркайте за още 1-2 минути. Добавете настъргания морков, нарязаните на кубчета домати и чушка и гответе 3-4 минути. Добавете доматеното пюре, оцета, захарта и ½ ч.ч. вода. Разбъркайте и овкусете със сол и черен пипер. Намалете силата на огъня и гответе 10 минути. Накрая добавете прецедения маслен боб или друг бял боб. Разбъркайте и овкусете, ако е необходимо. Поддържайте чакалаката топла.
- 2. За хлебчетата сипете маята в купа и добавете захарта и топлата вода. Разбъркайте и оставете за 5 минути, докато се появят балончета. След това добавете зехтина, брашното и солта. Разбъркайте с помощта на дървена лъжица, докато се образува гладко и еластично тесто, като за мекици. Намажете ръцете си с олио и откъсвайте парчета от тестото. Оформете ги на топки и ги подредете в тава. Оставете да втасат за 15 минути.
- 3. Сипете 4-5 пръста олио в дълбок съд и го загрейте до 180 градуса. Пържете хлебчетата на порции, до златисто от двете страни. Извадете ги върху решетка.
- 4. Разрежете хлебче по средата и го разтворете леко. Напълнете с чака лака.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боб чорба със свински гърди
Рецепти Стоян и Лора
Боб с манатарки
Рецепти Стоян и Лора
Запечен боб с домати и фета
Рецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Примож Долничар
Боб в доматен сос
Рецепти Стоян и Лора
Дип от жълт грах
Рецепти Къртис Стоун
Салата с аспержи и нахут
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук