Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната с вентилатор на 180 градуса.
2. За блатовете разбийте белтъците с помощта на миксер до получаването на пяна. Без да спирате разбиването добавете на струйка захарта. Разбийте до получаването на твърд сняг.
3. Пресейте царевичното нишесте и какаото в белтъчната смес и разбъркайте с помощта на шпатула до хомогенност. Добавете ваниловия екстракт и оцета и разбъркайте внимателно отново.
4. Постелете две големи плоски тави с хартия. Очертайте три кръга с диаметър 18 см и обърнете листовете хартия.
5. Пресипете белтъчната смес в шприц с широк и гладък накрайник. Запълнете кръговете с белтъчната смес, като правите кръгови движения от средата навън. Поставете блатовете в загрятата фурна и намелете градусите на 130. Печете 1 час и 15 минути. След това открехнете вратата на фурната и оставете блатовете да изстинат напълно.
6. За крема разбийте сметаната с помощта на миксер до плътност. В друга купа разбийте вареното кондензирано мляко /ако не намерите такова, сварете неотворени консерви кондензирано мляко в тенджера с вода за 2 часа/. Добавете малко от сметаната и разбийте отново. Накрая добавете цялата сметана и разбъркайте до хомогенност.
7. Сглобете сладкиша, като поставите един целувчен блат върху поднос. нанесете 1/3 от крема върху него и го разстелете. Поставете втори блат, нанесете още 1/3 от крема и го разстелете. Поставете и третия блат, като притиснете добре. Останалият крем нанесете върху блатовете. Накрая поръсете с настърган шоколад.

Продукти

  • 4 белтъка XL
  • 250 г фина захар
  • 2 ч.л. царевично нишесте
  • 2 с.л. какао
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. бял винен оцет

За крема:

  • 300 мл течна сметана
  • лимонов сок
  • 1.5 консерви варено кондензирано мляко
  • щипка сол
  • натурален шоколад

Свързани рецепти