Бутерки с ориз и ябълки

Бутерки с ориз и ябълки

Начин на приготвяне:

1. За оризовия пудинг накиснете стафидите в гореща вода за 15 минути. В тенджерка сипете млякото и захарта и оставете да заври. Добавете ориза /използвайте сорт за ризото/ и разбъркайте. Изрежете кръг от хартия за печене и покрийте с него ориза. Поставете го в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
2. Щом оризът поизстине, добавете маслото и разбъркайте. Добавете прецедените стафиди и жълтъците и яйцето. Разбъркайте добре.
3. Обелете ябълките и извадете твърдата вътрешност със семките. Разрежете всяка ябълка на две половини. Всяка половина нарежете на тънки филийки без да ги разделяте една от друга.
4. Постелете голяма тава с хартия за печене. Подредете отпусналите се правоъгълничета бутер тесто /15х10 см/. Намажете ги с разбит жълтък с малко сметана. Поставете по 1 с.л. от оризовия пудинг по средата на всяко парче тесто, а върху него поставете половин ябълка. печете бутерките в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
5. Затоплете сладкото с водата в тенджерка. С помощта на четка намажете изпечените бутерки.

Продукти

  • 10 правоъгълничета бутер тесто
  • 5 ябълки

За оризовия пудинг:

  • 70 г златни стафиди
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 с.л. захар
  • 100 г късозърнест ориз
  • 1 яйце
  • 2 жълтъка
  • 20 г масло

Допълнително:

  • 2 с.л. сладко от кайсия
  • 1 с.л. вода
  • 1 жълтък с малко сметана

Свързани рецепти