Предаване: Мексиканска кухня с ПатиГледайте в: Събота 16 октомври от 23:00 | Събота 16 октомври от 23:30

Начин на приготвяне:

1. Накиснете сухите люти чушки в гореща вода за 10 минути. След това отстранете дръжките и семките им и ги нарежете на ситно.

2. Обелете и измийте под течаща вода скаридите. Пуснете ги в тенджера с вряща подсолена вода за 1 минута. Извадете ги с помощта на решетеста лъжица.

3. В същата вода пуснете обелените и нарязани на малку кубчета картофи. Варете до готовност, около 5 минути.

4. Поставете сваренитес кариди в найлонов плик и ги начукайте с помощта на чукче за месо. Внимавайте да не получите конистенция на паста.

5. Загрейте олиото в тиган и запържете нарязания лук за 3-4 минути, докато омекне. Добавете нарязаните на ситно рехидратирани сухи чушки и прясна люта чушка и разбъркайте. След минута добавете нарязания на ситно чесън и сусама. Разбъркайте и след 1 минута добавете нарязните на малки кубчета домати. Овкусете със сол, разбъркайте и оставете да се готвят 5 минути, докато омекнат.

6. Добавете начуканите скариди и кубчетата сварени картофи. Разбъркайте и намачкайте продуктите. Добавете сол, ако е необходимо и след минута дръпнете от огъня.

7. Загрейте тортилите в предварително загрят тиган (или в комал).

8. По средата на всяка тортиля поставете 2-3 с.л. от мачаката със скариди и картофи. Навийте на бурито и ако желаете ги затоплете отново в тиган. Поднесете бурито със сурова зелена салца.

Продукти

  • 2 сушени люти чушки Морита или Чипотле
  • 450 г скариди
  • 340 г червени картофи
  • 3 с.л. фъстъчено олио
  • 1/2 ч.ч. нарязан на ситно лук
  • 1 люта чушка Серано
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с.л. сусам
  • 700 г домати Рома
  • 1/2 ч.л. сол
  • 8 пшенични тортили

Свързани рецепти