Бургер тортички

Бургер тортички

Начин на приготвяне:

1. За "питките" за хамбургерите разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер, до пухкавост. В купа смесете брашното със солта и бакпулвера и разбъркайте. Настържете фино лимоновата кора при разбитите жълтъци и разбъркайте. Добавете сухите съставки и разбъркайте внимателно с шпатула, до хомогенност.
2. Постелете голяма, плоска тава с хартия за печене и с помощта на лъжица направете 8 купчинки от сместа, на достатъчно разстояние една от друга. Тръснете тавата леко. Поръсете 4 яйчени сладки със сусам и пъхнете тавата в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 10 минути.
3. За "майонезата" разбъркайте в купичка жълтъците със сметаната и ги пресипете в тенджерка. Добавете ваниловата захар и затоплете сместа до 80 градуса. Бъркайте енергично докато започне да се сгъстява. Дръпнете от огъня и добавете маслото. Разбъркайте докато то се разтопи. Оставете соса да изстине.
4. За шоколадовия мус начупете на парченца шоколада и го разтопете на водна баня. Сметаната разбийте с помощта на миксер до гъстотата на кисело мляко. Добавете малко от битата сметана към поизстиналия шоколад и разбъркайте енергично. Пресипете шоколада в купата със сметаната и бъркайте енергично, до хомогенност. Сложете муса в хладилник да се стегне. След това го пресипете в шприц с гладък накрайник.
5. Обелете и нарежете на тънки кръгчета кивито. Омесете марципана с куркумата върху поръсен с пудра захар плот, до хомогенен цвят. Разточете марципана с дебелина до 0.5 мм и изрежете 4 правогълника с приблизителни размери 12х8 см. Направете дупки в правоъгълниците с помощта на накрайник на шприц, за да изглеждат като тънки парчета сирене.
6. С кръгови движения, отвътре навън, шприцовайте "бургери" от шоколадов мус върху долните части на "хлебчетата". Подредете няколко кръгчета киви върху муса, а върху тях поставете по слайс "сирене". Сипете по 1 с.л. "майонеза" и захлупете с половинките със сусам.

Продукти

За яйчените сладки:

  • 2 яйца
  • 100 г захар
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 100 г брашно
  • 0.5 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 с.л. сусам

За шоколадовия мус:

  • 375 мл течна сметана
  • 240 г натурален шоколад

За марципана:

  • 100 г марципан
  • 1 ч.л. куркума

За ваниловия сос:

  • 2 жълтъка
  • 45 мл течна сметана
  • 45 г ванилова захар
  • 55 г меко масло

Допълнително:

  • 2 киви

Свързани рецепти