Бургер от черен боб с майонеза с чипотле
Рецепта от: Нико Рейнолдс
Това е рецепта за вегетариански бургер от черен боб с подправки и люта чушка. Бургерът се поднася в питки Бриош с пикантна майонеза и авокадо. Идеално за лятно барбекю!
Продукти
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 1 зелена чушка
- 5 скилидки чесън
- 1 люта чушка Халапеньо
- ½ ч.л. сушен риган
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 1 лайм, настъргана кора
- шепа пресен кориандър
- 2 х 400 г консерви черен боб
- 100 г овесено брашно
- морска сол и черен пипер
- 4 питки Бриош
- 1 авокадо
- 1 маруля
- За майонезата:
- 4 люти чушки Халапеньо или 1 ч.л. паста чипотле
- 3 с.л. майонеза
- 1 лайм, сок
Начин на приготвяне:
- 1. Подгответе барбекюто така, че да има 2 зони – с пряка и с непряка топлина. За барбекю на въглища, изсипете въглищата от едната страна и изчакайте да се получи сива жарава. За барбекю на газ, загрейте цялата площ, а след това изключете топлината от двата края.
- 2. За да направите чипотле, изпечете лютите чушки за кратко (колкото да се напукат) върху зоната с индиректна топлина на скарата. След това затворете капака и ги оставете за 1 час да се опушат. След това отстранете дръжките им и ги нарежете на ситно. Смесете ги с майонезата, сока от лайм и малко листа кориандър. Овкусете със сол и черен пипер и пасирайте.
- 3. За бургерите сипете зехтин в чугунен тиган и в него за кратко запържете нарязаните на много ситно стъбла кориандър и фино настърганата кора от лайм, върху зоната с директна топлина. Дръпнете от огъня и оставете за няколко минути ароматите да се инфузират. След това добавете нарязаните на ситно зелена чушка, лук, чесън и люта чушка без семки. Гответе 10 минути, докато лукът омекне. Добавете сухите подправки – риган, кориандър и кимион. Разбъркайте за 1-2 минути и добавете прецедения черен боб. Разбъркайте и след 1-2 минути дръпнете от огъня.
- 4. Пресипете сместа в купа и я оставете да изстине. Добавете овесеното брашно (фино смлени овесени ядки), може да използвате яйце за спойка. Омесете сместа с ръце, като намачквате леко и бобените зърна. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте отново.
- 5. Оформете големи кюфтета (12-150 г) и ги намажете със зехтин от двете страни. Печете бургерите върху директна топлина, по 3-5 минути от всяка страна.
- 6. Разрежете питките и ги запечете върху скарата от вътрешната страна. Намажете долната част на питките с майонеза с чипотле, върху нея поставете бургер от черен боб, още малко майонеза, резени авокадо и листа маруля. Захлупете с горната част на питката.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боб чорба със свински гърди
Рецепти Стоян и Лора
Боб с манатарки
Рецепти Стоян и Лора
Запечен боб с домати и фета
Рецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Примож Долничар
Боб в доматен сос
Рецепти Стоян и Лора
Дип от жълт грах
Рецепти Къртис Стоун
Салата с аспержи и нахут
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук