Това е рецепта за вегетариански бургер от черен боб с подправки и люта чушка. Бургерът се поднася в питки Бриош с пикантна майонеза и авокадо. Идеално за лятно барбекю!

Продукти

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 зелена чушка
  • 5 скилидки чесън
  • 1 люта чушка Халапеньо
  • ½ ч.л. сушен риган
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1 лайм, настъргана кора
  • шепа пресен кориандър
  • 2 х 400 г консерви черен боб
  • 100 г овесено брашно
  • морска сол и черен пипер
  • 4 питки Бриош
  • 1 авокадо
  • 1 маруля
  • За майонезата:
  • 4 люти чушки Халапеньо или 1 ч.л. паста чипотле
  • 3 с.л. майонеза
  • 1 лайм, сок

Начин на приготвяне:

  • 1. Подгответе барбекюто така, че да има 2 зони – с пряка и с непряка топлина. За барбекю на въглища, изсипете въглищата от едната страна и изчакайте да се получи сива жарава. За барбекю на газ, загрейте цялата площ, а след това изключете топлината от двата края.
  • 2. За да направите чипотле, изпечете лютите чушки за кратко (колкото да се напукат) върху зоната с индиректна топлина на скарата. След това затворете капака и ги оставете за 1 час да се опушат. След това отстранете дръжките им и ги нарежете на ситно. Смесете ги с майонезата, сока от лайм и малко листа кориандър. Овкусете със сол и черен пипер и пасирайте.
  • 3. За бургерите сипете зехтин в чугунен тиган и в него за кратко запържете нарязаните на много ситно стъбла кориандър и фино настърганата кора от лайм, върху зоната с директна топлина. Дръпнете от огъня и оставете за няколко минути ароматите да се инфузират. След това добавете нарязаните на ситно зелена чушка, лук, чесън и люта чушка без семки. Гответе 10 минути, докато лукът омекне. Добавете сухите подправки – риган, кориандър и кимион. Разбъркайте за 1-2 минути и добавете прецедения черен боб. Разбъркайте и след 1-2 минути дръпнете от огъня.
  • 4. Пресипете сместа в купа и я оставете да изстине. Добавете овесеното брашно (фино смлени овесени ядки), може да използвате яйце за спойка. Омесете сместа с ръце, като намачквате леко и бобените зърна. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте отново.
  • 5. Оформете големи кюфтета (12-150 г) и ги намажете със зехтин от двете страни. Печете бургерите върху директна топлина, по 3-5 минути от всяка страна.
  • 6. Разрежете питките и ги запечете върху скарата от вътрешната страна. Намажете долната част на питките с майонеза с чипотле, върху нея поставете бургер от черен боб, още малко майонеза, резени авокадо и листа маруля. Захлупете с горната част на питката.

Свързани рецепти

Виж всички