Бун ча е купа, пълна с печени на скара кюфтенца и сивнски гърди, оризови нудли, пресен лук, пресни подправки и кълнове, потопени в сладко-кисел сос.

Продукти

  • 500 г свинска кайма
  • 500 г свински гърди (без кост)
  • 500 г оризови нудли Вермичели
  • 200 г бобени кълнове
  • 1 връзка перила
  • 1 връзка азиатски босилек
  • 1 връзка мента
  • Олио
  • За маринатата:
  • 4 с.л. рибен сос
  • 2 с.л. сос от стриди
  • 1 с.л. тъмен соев сос
  • 2 с.л. течен карамел
  • 10 стръка пресен лук
  • 100 г китайски тревист лук
  • 55 г азиатски червен шалот
  • 4 с.л. счукан чесън
  • 1 ч.л. смлян черен пипер
  • За соса:
  • 2 с.л. рибен сос
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • 2 с.л. захар
  • 1 малка люта чушка
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. сок от лайм

Начин на приготвяне:

  • 1. За маринатата смесете рибния сос, соса от стриди, соевия сос и течния карамел в купичка. Добавете нарязаните на ситно пресен лук, китайски тревист лук и червен шалот. Добавете и счуканите в хаванче скилидки чесън. Овкусете с черен пипер. Разбъркайте.
  • 2. Сложете каймата в една купа, а нарязаните на тънки парчета свински гърди в друга. Сипете половината марината при каймата, а останалата – при месото. Разбъркайте много добре, покрийте купите и ги поставете в хладилник за поне 2 часа или за цяла нощ.
  • 3. Намажете ръцете си с олио и оформете от каймата кръгли топчета, след това ги сплескайте леко. Трябва да са с дебелина 1 см и диаметър 5 см. Намажете ги с олио и ги подредете върху добре загрята скара. Печете по 4 минути от всяка страна.
  • 4. Поставете маринованите свински гърди върху загрята скара и печете по 4 минути от всяка страна.
  • 5. Пригответе оризовите нудли, според указанията на пакета. Изцедете ги и ги поставете в купа. В други купи сложете кълновете и пресните подправки. Подредете купите върху табла.
  • 6. За соса сипете в тенджерка рибния сос, оцета, захарта и 1 ч.ч. вода. Разбъркайте докато захарта се разтопи и сместа кипне. Дръпнете от огъня и добавете нарязаните на ситно люта чушка и чесън. Добавете и сока от лайм, разбъркайте.
  • 7. Рапределете топлия рибен сос на дъното на купи. В него поставете кюфтенца, печени свински гърди, нудли, кълнове и пресни подправки.

Свързани рецепти

Виж всички