Бун ча от Ханой
Рецепта от: Люк Нгуен
Бун ча е купа, пълна с печени на скара кюфтенца и сивнски гърди, оризови нудли, пресен лук, пресни подправки и кълнове, потопени в сладко-кисел сос.
Продукти
- 500 г свинска кайма
- 500 г свински гърди (без кост)
- 500 г оризови нудли Вермичели
- 200 г бобени кълнове
- 1 връзка перила
- 1 връзка азиатски босилек
- 1 връзка мента
- Олио
- За маринатата:
- 4 с.л. рибен сос
- 2 с.л. сос от стриди
- 1 с.л. тъмен соев сос
- 2 с.л. течен карамел
- 10 стръка пресен лук
- 100 г китайски тревист лук
- 55 г азиатски червен шалот
- 4 с.л. счукан чесън
- 1 ч.л. смлян черен пипер
- За соса:
- 2 с.л. рибен сос
- 2 с.л. бял винен оцет
- 2 с.л. захар
- 1 малка люта чушка
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. сок от лайм
Начин на приготвяне:
- 1. За маринатата смесете рибния сос, соса от стриди, соевия сос и течния карамел в купичка. Добавете нарязаните на ситно пресен лук, китайски тревист лук и червен шалот. Добавете и счуканите в хаванче скилидки чесън. Овкусете с черен пипер. Разбъркайте.
- 2. Сложете каймата в една купа, а нарязаните на тънки парчета свински гърди в друга. Сипете половината марината при каймата, а останалата – при месото. Разбъркайте много добре, покрийте купите и ги поставете в хладилник за поне 2 часа или за цяла нощ.
- 3. Намажете ръцете си с олио и оформете от каймата кръгли топчета, след това ги сплескайте леко. Трябва да са с дебелина 1 см и диаметър 5 см. Намажете ги с олио и ги подредете върху добре загрята скара. Печете по 4 минути от всяка страна.
- 4. Поставете маринованите свински гърди върху загрята скара и печете по 4 минути от всяка страна.
- 5. Пригответе оризовите нудли, според указанията на пакета. Изцедете ги и ги поставете в купа. В други купи сложете кълновете и пресните подправки. Подредете купите върху табла.
- 6. За соса сипете в тенджерка рибния сос, оцета, захарта и 1 ч.ч. вода. Разбъркайте докато захарта се разтопи и сместа кипне. Дръпнете от огъня и добавете нарязаните на ситно люта чушка и чесън. Добавете и сока от лайм, разбъркайте.
- 7. Рапределете топлия рибен сос на дъното на купи. В него поставете кюфтенца, печени свински гърди, нудли, кълнове и пресни подправки.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печена наденица рагу
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Печено свинско с хрупкави картофи
Рецепти Нико Рейнолдс
Печени наденички с полента със сирене и боб
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Стоян и Лора
Свинско руло
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско