Това е рецепта за паста със савойско зеле, праз и бекон. Сосът се приготвя бързо, тъй като савойското зеле се готви много по-бързо от обикновеното. Сметаната и настъргания пармезан, добавени към соса, обединяват и обоготяват вкусовете.

Продукти

  • 400 г букатини
  • 1 с.л. зехтин
  • 150 г панчета или пушен бекон
  • 2 тънки стръка праз
  • 2 скилидки чесън
  • 3 стръка мащерка
  • 1/4 глава савойско зеле
  • 250 мл течна сметана
  • 50 г пармезан

Начин на приготвяне:

  • 1. Сварете пастата в тенджера с вряща подсолена вода според указанията на пакета.
  • 2. Сипете зехтина в дълбок тиган и запържете нарязаната на кубчета панчета за 5 минути, до златисто. Добавете нарязания на ситно праз заедно с щедра щипка сол и запържете за още 5 минути, като разбърквате. Добавете нарязания на ситно чесън, листенцата мащерка. След 2-3 минути добавете нарязаното на тънки ивици зеле и разбъркайте. Гответе докато зелето омекне.
  • 3. Добавете сметаната и разбъркайте. Щом заври, оставете на слаб огън да се редуцира. Добавете сварената паста и ако е необходимо 1 черпак от водата от варенето. Разбъркайте добре и добавете настърган пармезан. Овкусете със сол и черен пипер.
  • 4. Сервирайте порция букатини със зеле и бекон, поръсена с малко пармезан и прясно смлян черен пипер.

Свързани рецепти

Виж всички