Начин на приготвяне:
1. Сварете пастата в тенджера с вряща подсолена вода според указанията на пакета.
2. Сипете зехтина в дълбок тиган и запържете нарязаната на кубчета панчета за 5 минути, до златисто. Добавете нарязания на стино праз заедно с щедра щипка сол запържете за още 5 минути, като разбърквате. Добавете нарязания на стино месън, листенцата мащерка. След 2-3 минути добавете нарязаното на тънки ивици зеле и разбъркайте. Гответе докато зелето омекне.
3. Добавете сметаната и разбъркайте. Щом заври, оставете на слаб огън да се редуцира. Добавете сварената паста и ако е необходимо 1 черпак от водата от варенето. Разбъркайте добре и добавете настърган пармезан. Овкусете със сол и черен пипер.
4. Сервирайте порция букатини със зеле и бекон, поръсена с малко пармезан и прясно смлян черен пипер.
Продукти
- 400 г букатини
- 1 с.л. зехтин
- 150 г панчета или пушен бекон
- 2 тънки стръка праз
- 2 скилидки чесън
- 3 стръка мащерка
- 1/4 глава савойско зеле
- 250 мл течна сметана
- 50 г пармезан