Бухтички с портокал и карамел

Бухтички с портокал и карамел

Начин на приготвяне:

1. За пареното тесто сипете маслото и водата в тенджерка и оставете сместа да кипне на слаб огън, като от време на време разбърквате. Смесете пресятото брашно със солта в чиния. Дръпнете от огъня маслената смес и добавете брашното. Разбъркайте енергично, до хомогенност. Върнете съда на котлона и бъркайте, докато сместа не започне да залепва по дъното. Дръпнете от огъня и оставете сместа да изстине за минута-две. Разбийте яйцата и ги добавете към сместа при непрекъснато разбъркване. Сместа трябва да стане гладка и лъскава. След това пресипете тестото в шприц с гладък накрайник.
2. Постелете тава с хартия за печене. Шприцовайте топки от пареното тесто, като с помощта на мокър нож отрязвате тестото на върха. печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 10-15 минути, до златисто. Пет минути преди да са напълно готови, ги извадете и продупчете всяко еклерче с шиш, за да излезе излишната пара. Върнете във фурната и допечете. Оставете бухтичките да изстинат добре.
3. За сладкарския крем сипете прясното мляко в тенджерка и пуснете шушулката ванилия в него. Оставете млякото да заври. В купа разбийте жълтъците със захарта, до избледняване. добавете брашното и разбийте до хомогенност. Сипете горещото мляко, като сте извадили шушулката ванилия преди това, при жълтъците при непрекъснато разбиване. Пресипете сместа в тенджерката и върнете на котлона. Бъркайте докато кремът се сгъсти. Пресипете крема в купа и го оставете да изстине.
4. Разбийте сметаната до полуплътност. Добавете фино настърганата портокалова кора към нея и разбъркайте. Добавете битата сметана към изстиналия сладкарски крем и разбъркайте до хомогенност. Пресипете крема в шприц с тънък гладък накрайник.
5. За карамеления сос сипете захарта с около 50-100 мл вода и маслото. Бъркайте докато захарта и маслото се разтопят и сместа заври. Оставете сместа да ври, докато се получи златист сос. Тогава добавете внимателно течната сметана и щипката сол. Оставете карамела да поври, докато балончетата спаднат и дръпнете от огъня.
6. Напълнете всяка бухтика с крем с портокал. Поръсете ги с пудра захар. При поднасяне полейте с карамелен сос.

Продукти

За пареното тесто:

  • 100 г брашно
  • 75 г масло
  • 150 мл вода
  • щипка сол
  • 3 яйца

За крема:

  • 4 жълтъка
  • 100 г захар
  • 30 г брашно
  • 1 шушулка ванилия
  • 350 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана
  • 1 портокал
  • настъргана кора

За карамеления сос:

  • 225 г захар
  • 110 г масло
  • 175 мл течна сметана
  • щипка сол

Допълнително:

  • пудра захар за поръсване

Свързани рецепти