Тези хрупкави солени бухтички са пълни със смес от телешка кайма, сладък картоф и много азиатски подправки. Тестото за бухтичките е маслено.

Продукти

  • За кърито:
  • ¼ ч.ч. олио
  • 1 глава лук
  • 10 пресни листа къри
  • 3-4 с.л. смес от подправки за къри (индийска или малайзиска)
  • 250 г едросмляна говежда кайма
  • 200 г сладък картоф
  • 1 среден картоф
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • За тестото:
  • 500 г брашно
  • 250 г маргарин
  • 125 мл топла вода
  • 2 литра олио за пържене

Начин на приготвяне:

  • 1. За кърито загрейте олиото в дълбок тиган и запържете нарязания на ситно лук. Запържете докато стане прозрачен. След това добавете сместа от подправки и запържете за 1-2 минути,д окато започне да изпуска аромата си. Добавете каймата, листата кафир лайм, както и нарязаните на кубчета от по 5 мм сладък картоф и картоф. Задушете до готовност на зеленчуците (ако е необходимо, добавете малко вода) и овкусете със сол и захар. Оставете кърито да изстине.
  • 2. За тестото разделете по равно в две купи брашното. Към едната част добавете топла вода, колкото е необходимо, за да замесите гладко и еластично тесто. Към другата част брашно добавете колкото е необходимо маргарин, за да замесите гладко и еластично тесто.
  • 3. Оформете и двата вида тесто на рула и ги нарежете на порции по 20 г. Парчетата от тестото с маргарин оформете на кръгли топчета. С пръсти разточете парче от тестото с вода върху набрашнен плот на малко кръгче и по средата му поставете топче от тестото с маргарин. Завийте топчето с бялото тесто. След това разточете тестото върху набрашнен плот в овална форма, с дебелина 4 мм. Навийте тестото на руло, откъм по-късата страна, отдолу нагоре. Сплескайте рулото с длан отгоре и навийте много плътно тестото отново, като започнете от най-острия връх. Сплескайте отново рулото. Оформете всички парчета тесто по този начин и ги подредете в тава. Покрийте с прозрачно фолио и ги оставете да починат.
  • 4. Разточете всяко парче тесто в кръг с дебелина 3 мм. Поставете пълна супена лъжица от кърито с говеждо в едната част и захлупете със свободната част тесто. Оформете краищата на бухтичките с палец.
  • 5. Загрейте 2 литра олио в дълбока тенджера. Овкусете го с пресни листа къри. След това пържете бухтичките на порции, по 7 минути, като ги обръщате.

Свързани рецепти

Виж всички