Начин на приготвяне:

1. Сипете ориза в купа и го залейте с гореща вода. Оставете го за 1 час. След това го измийте под течаща вода и го прецедете добре. Целта е да се отстрани колкото се може повече от нишестете на ориза, за да не се слепят зърната му при варене.
2. Сложете нарязаното на кубчета крехко агнешко месо в тенджера и го залейте с гореща вода. Варете месото до омекване, като запазите водата от варенето.
3. Обелете и нарежете лука на кръгчета. Разрежете доматите на четвъртинки и отстранете меката им част. Нарежете доматите на тънки лентички. Почистете моркова и го настържете. Нарежете чушките на тънки кръгчета, ако искате предварително отстранете семките им. Отделете листата на магданоза.
4. Сложете тенджера на слаб огън и на дъното и наредете парченцата месо. Върху тях подредете кръгчетата лук. Поръсете обилно със смлян черен пипер. Подредете доматите, а върху тях разстелете настъргания морков. Разпръснете листата магданоз. Овкусете със сол. За да не загорят продуктите, сипете малко от водата от варенето на месото.
5. В тиган загрейте 1 с.л. зехтин и запържете в него ориза до прозрачност, като разбърквате непрекъснато.
6. Добавете запържения ориз в тенджерата и го разстелете като последен слой на пилафа. Върху него сложете бучките масло. Залейте с останалата вода от варенето на месото. Ако тя не е достатъчна да покрие ориза, добавете месен бульон. Захлупете и варете на слаб огън, докато водата се абсорбира напълно.
7. Дръпнете от котлона, отхлупете, покрийте с кухненска кърпа и захлупете отново. Оставете пилафа да престои така 1 час.
8. Поставете чиния върху тенджерата и обърнете пилафа в нея.

Продукти

  • 2 ч.ч. дългозърнест ориз
  • 500 г агнешко месо
  • гореща вода
  • 1 глава лук
  • 3 домата
  • 2 люти чушки сиврия
  • 1 морков
  • 0.5 връзка магданоз
  • зехтин
  • 2 с.л. масло
  • бульон
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти