Бучелато
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Изсипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете останалите продукти и постепенно омесете гладко тесто. Сплескайте тестото, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. За пълнежа сложете в блендер или кухненски робот бадемите, захаросаните портокалови корички, меда, захарта, гарам масалата и кедровите ядки. Отстранете дръжките на сушените смокини и ги нарежете. Добавете ги и тях в робота и смелете всичко добре. Прехвърлете сместа в купа.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот с ширина 14 см, дължина 40-50 см и дебелина 4 мм. Изрежете неравните краища и намажете тестото с разбит жълтък с малко сметана.
4. Поставете пълнежа по средата на тестото, по дължина, като го оформите като руло. Завийте единия край и навийте на руло тестото така, че отдолу да остане съединяването на двата края. Изрежете краищата на рулото, в които няма пълнеж.
5. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене и прехвърлете рулото в нея, като го завиете на кръг. Хубаво притиснете краищата му. Намажете бучелато с яйце със сметана.
6. Вземете ринг, малко по-голям от вътрешната част на сладкиша, и го притиснете леко към тестото, за да остави очертанията си. С помощта но нож направете повърхности разрези под лек диагонал, отгоре надолу в тестото, през 2 мм. Пълнежът леко ще се подаде. Намажете отново с яйце със сметана и поръсете с филирани бадеми. Печете бучелато в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути.
7. В тенджерка затоплете сладкото от кайсии с малко вода. С помощта на четка нанесете глазурата върху изпечения, поизстинал сладкиш. Поръсете със ситно нарязани ядки шам-фъстък.
2. За пълнежа сложете в блендер или кухненски робот бадемите, захаросаните портокалови корички, меда, захарта, гарам масалата и кедровите ядки. Отстранете дръжките на сушените смокини и ги нарежете. Добавете ги и тях в робота и смелете всичко добре. Прехвърлете сместа в купа.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот с ширина 14 см, дължина 40-50 см и дебелина 4 мм. Изрежете неравните краища и намажете тестото с разбит жълтък с малко сметана.
4. Поставете пълнежа по средата на тестото, по дължина, като го оформите като руло. Завийте единия край и навийте на руло тестото така, че отдолу да остане съединяването на двата края. Изрежете краищата на рулото, в които няма пълнеж.
5. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене и прехвърлете рулото в нея, като го завиете на кръг. Хубаво притиснете краищата му. Намажете бучелато с яйце със сметана.
6. Вземете ринг, малко по-голям от вътрешната част на сладкиша, и го притиснете леко към тестото, за да остави очертанията си. С помощта но нож направете повърхности разрези под лек диагонал, отгоре надолу в тестото, през 2 мм. Пълнежът леко ще се подаде. Намажете отново с яйце със сметана и поръсете с филирани бадеми. Печете бучелато в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути.
7. В тенджерка затоплете сладкото от кайсии с малко вода. С помощта на четка нанесете глазурата върху изпечения, поизстинал сладкиш. Поръсете със ситно нарязани ядки шам-фъстък.
Продукти
- За тестото:500 г брашно 200 г меко масло 160 мл вода 1 яйце 1 ч.л. бакпулверЗа пълнежа:200 г сушени смокини 100 г белени бадеми 140 г захаросани портокалови корички 100 г мед 50 г кедрови ядки 75 г захарДопълнително:50 г филирани бадеми 2 с.л. ядки шам-фъстък 2 с.л. сладко от кайсии
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери