Начин на приготвяне:

1. Сварете ориза с малко сол. Оставете го захлупен 10-15 минути. След това го разстелете в плосък съд и му сложете 1 с.л. оризов оцет, като го рабърквате леко. Оставете го да изстине напълно.
2. Нарежете на дълги ивички краставицата, като премахнете семките и. Нарежете и авокадото на ивички.
3. Върху рогозка поставете лист нори с лъскавата страна надолу. Вземете от ориза и разстелете върху 3/4 от площта на листа, като горния край остане свободен. Потапяйте си пръстите в купичка с вода, за да работите по-лесно с ориза.
За вегетарианско суши намажете паста уасаби по средата на ориза. Отгоре сложете лентички авокадо, краставица и морков. Направете руло и с варено цвекло и авокадо. Навлажнете горния свободен край и започнете да навивате руло с помощта на рогозката откъм долната страна. Завийте хубаво стегнато руло и го оставете така да почине.
4. За другия вариант суши разстелете ориз и го покрийте с тънки парчета сьомга. Върху него, в единия край, поставете ивички авокадо и краставица. Завийте рулото по същия начин и го оставете да почине.
5. Направете салата от останалото цвекло и други зеленчуци. Добавете рукола и овкусете със сусамово олио, сол и сок от портокал. Разбъркайте.
6. За уасаби соса запечете сусамените семена в тиган до златисто. Смесете сусама с пастата уасаби и майонезата.
7. Нарежете рулата на парченца с дебелина 1-1.5 см. Наредете ги в чиния и поднесете с уасаби сос и паста уасаби. В купичка поднесете соев сос.

Продукти

  • 300 г бял късозърнест ориз
  • 2 авокадо
  • 1 краставица
  • 2 пакета листа нори
  • 2 с.л. соев сос
  • 200 г пушена сьомга
  • 25 мл оцет
  • 500 г сварено червено цвекло
  • 50 г рукола
  • 50 мл оризов оцет
  • зехтин
  • 1 морков
  • паста уасаби

За уасаби соса:

  • 1 с.л. сусам
  • 2 ч.л. уасаби
  • 4 с.л. нискомаслена майонеза

Свързани рецепти