Брюкселски флан

Брюкселски флан

Начин на приготвяне:

За тестото разбъркайте сухите съставки в кухненски робот. Към тях добавете маята, хладкото мляко и жълтъка. доомесете тестото с ръце и го оставете да втаса.
Направете сладкарски крем като загреете прясното мляко в тенджерка заедно с половината захар и ванилията. В купичка разбийте жълтъците с другата захар. По-късно добавете и брашното към тях. Сипете малко ото топлото мляко към яйчената смес и разбъркайте. След това я сипете в тенджерката и бъркайте докато кремът се сгъсти.
Разточете отпочиналото тесто с точилка. Наложете върху формата за печене и отрежете излишните краища. Направете няколко дупчици върху тестото и го оставете за малко. След това изсипете жълтия крем върху него и изпечете флана за 20 минути на 190 градуса.
За шоколадовия мус първо разбийте сметаната /но не дълго/ и разтопете шоколада. След това добавете разтопения шоколад към сметаната и бъркайте за кратко. Разстелете бързо муса върху флана така, че да покрие целия крем.
За украса използвайте бита сметана със захар, поставена в пош. Направете няколко топки. Забучете парчета шоколадов кекс отгоре. може да използвате и нарязани парчета шоколадов десерт с крем, шоколадови дражета или шоколадови пръчки. Най-отгоре гарнирайте с тънка струйка млечен карамел. Той се приготвя от карамелизирана захар, разредена с вряла сметана и малко масло.

Продукти

За блата:

  • 200 г брашно
  • 15 г какао
  • 30 г масло
  • 20 г мая
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 с.л. захар
  • 1 жълтък
  • 1 щипка сол

За сладкарския крем:

  • 250 мл прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия
  • 75 г захар
  • 1 с.л. брашно
  • 2 жълтъка

За шоколадовия мус:

  • 250 г бита сметана
  • 40 г захар
  • 100 г шоколад

За декорация:

  • 200 г течна сметана
  • 200 г шоколадов кекс
  • 50 г шоколад

Свързани рецепти