Брюкселско зеле с бекон

Брюкселско зеле с бекон

Начин на приготвяне:

1. Почистеното и измито брюкселско зеле сварете на пара, като върху него накъсате на парченца 30-40 г масло. Варете около 15 минути, зелето трябва да е "ал денте".
2. Нарежете варен бекон или шунка на малки кубчета и ги запържете в добре загрят тиган, до златисто. Поръсете с черен пипер, добавете нарязаните на ситно розмарин и люта чушка.
3. Нарежете лука на ситно и го запържете в тиган с 1 с.л. зехтин. По желание добавете 1 ч.л. пресован чесън. Щом лукът омекне, добавете брюкселското зеле и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.
4. Към зелето добавете запържения бекон, фино настърганата кора на лимона, а след това и сока му. разбъркайте и добавете сметаната. Оставете зелето да покъкри, но внимавайте да не го преварите и то да се разпадне.
5. Разтопете 1 с.л. масло в тиган и изпържете в него целите наденици от всички страни, до златисто. Поръсете с черен пипер.
6. Сипете брюкселското зеле в купа, поръсете със ситно настърган магданоз и филирани бадеми. Пържената наденица нарежете на парчета и я подредете в чиния. Поръсете с нарязан магданоз и филирани бадеми.

Продукти

  • 750 г брюкселско зеле
  • 2 с.л. масло
  • 1 с.л. зехтин
  • 100 г бекон или шунка
  • 2 с.л. филирани бадеми
  • 200 мл течна сметана
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора и сок
  • сол и черен пипер
  • 5 наденици чоризо
  • 1 ч.л. пресован чесън
  • 0.25 връзка магданоз
  • 1 стрък розмарин
  • 1 люта чушка
  • 1 глава лук

Свързани рецепти