Свързани предаванияНина Бабич: Моята френска пекарнаГледайте Събота 19 Октомври, 21:00 | Събота 19 Октомври, 21:30

Начин на приготвяне:

1. Сварете сироп от водата, захарта и вишневия ликьор. Оставете да се охлади.

2. За крема загрейте млякото с половината от захарта в дълбока тенджера. Разделете белтъците от жълтъците. В купата с жълтъците добавете останалата захар и бъркайте с телената бъркалка. После добавете брашното и бъркайте, докато получите хомогенна смес. Сипете царевичното нишесте и отново разбъркайте. Сместа ще стане доста гъста.

3. Внимателно смесете половината мляко с яйчената смес, а после върнете тази смес в тенджерата с млякото и отново сложете на умерен огън. Трябва да бъркате бързо, а после да увеличите температурата. Кремът ще започне да ври, но не трябва да спирате да бъркате. Когато кремът се сгъсти и изглежда като на вълни, това означава, че е готов. Накрая добавете ванилията.

4. Прехвърлете крема в тава, за да изстине. Разстелете го на тънък слой, покрийте го с фолио и поставете в хладилника да се охлади. 

5. Когато кремът се охлади, но не трябва да е студен, го прехвърлете в купа, добавете маслото и разбийте с миксер. Бъркайте, докато цялото масло не се поеме. 

6. За меренга в купата на миксера сложете белтъците със захарта и бъркайте до получаване на пяна.

7. Междувременно направете сироп от 60 г захар и 60 г вода. Щом достигне температура от 116 градуса, дръпнете от огъня. 

8. Намалете скоростта на миксера на най-ниската и започнете да добавяте горещия сироп. Щом добавите целия сироп, включете на максимална скорост и бъркайте около 10-15 минути, докато сместа се охлади. 

9. Разрежете всеки бриош на три филийки. Намажете всяка със захарен сироп. Върху долната филийка поставете от крема, отгоре захаросани портокалови корички. Поставете втората филийка, намажете с крем, поръсете с корички и захлупете с третата част. Така пригответе всички кексчета. Поставете ги в тава, застлана с хартия за печене и ги замразете за около час. Извадете ги и ги покрийте с меренг, поръсете ги с филирани бадеми. Печете на 160 градуса около 15 минути. Оставете ги хубаво да изстинат.

*Печете във фурна без вентилатор.

Съвет:
Останалият крем съхранявайте до 3 дни в хладилник и ползвайте към пресни плодове, например.

Продукти

  • 6 малки топки бриош
  • 100 г захаросани портокалови корички
  • 100 г филирани бадеми

За сиропа:

  • 100 г вода
  • 100 г захар
  • 1 ч.л. вишнев ликьор

За крема:

  • 4 жълтъка
  • 120 г захар
  • 30 г брашно
  • 30 г царевично нишесте
  • 500 мл прясно мляко
  • 60 г краве масло
  • 3 г ванилов екстракт

За италианския меренг:

  • 200 г захар
  • 170 г белтъци
  • 60 г захар
  • 60 г вода

Свързани рецепти