Бриош "Полонез"
Рецепта от: Нина Бабич
1. Сварете сироп от водата, захарта и вишневия ликьор. Оставете да се охлади.
2. За крема загрейте млякото с половината от захарта в дълбока тенджера. Разделете белтъците от жълтъците. В купата с жълтъците добавете останалата захар и бъркайте с телената бъркалка. После добавете брашното и бъркайте, докато получите хомогенна смес. Сипете царевичното нишесте и отново разбъркайте. Сместа ще стане доста гъста.
3. Внимателно смесете половината мляко с яйчената смес, а после върнете тази смес в тенджерата с млякото и отново сложете на умерен огън. Трябва да бъркате бързо, а после да увеличите температурата. Кремът ще започне да ври, но не трябва да спирате да бъркате. Когато кремът се сгъсти и изглежда като на вълни, това означава, че е готов. Накрая добавете ванилията.
4. Прехвърлете крема в тава, за да изстине. Разстелете го на тънък слой, покрийте го с фолио и поставете в хладилника да се охлади.
5. Когато кремът се охлади, но не трябва да е студен, го прехвърлете в купа, добавете маслото и разбийте с миксер. Бъркайте, докато цялото масло не се поеме.
6. За меренга в купата на миксера сложете белтъците със захарта и бъркайте до получаване на пяна.
7. Междувременно направете сироп от 60 г захар и 60 г вода. Щом достигне температура от 116 градуса, дръпнете от огъня.
8. Намалете скоростта на миксера на най-ниската и започнете да добавяте горещия сироп. Щом добавите целия сироп, включете на максимална скорост и бъркайте около 10-15 минути, докато сместа се охлади.
9. Разрежете всеки бриош на три филийки. Намажете всяка със захарен сироп. Върху долната филийка поставете от крема, отгоре захаросани портокалови корички. Поставете втората филийка, намажете с крем, поръсете с корички и захлупете с третата част. Така пригответе всички кексчета. Поставете ги в тава, застлана с хартия за печене и ги замразете за около час. Извадете ги и ги покрийте с меренг, поръсете ги с филирани бадеми. Печете на 160 градуса около 15 минути. Оставете ги хубаво да изстинат.
*Печете във фурна без вентилатор.
Съвет:
Останалият крем съхранявайте до 3 дни в хладилник и ползвайте към пресни плодове, например.
Продукти
- 6 малки топки бриош
- 100 г захаросани портокалови корички
- 100 г филирани бадеми
- За сиропа:
- 100 г вода
- 100 г захар
- 1 ч.л. вишнев ликьор
- За крема:
- 4 жълтъка
- 120 г захар
- 30 г брашно
- 30 г царевично нишесте
- 500 мл прясно мляко
- 60 г краве масло
- 3 г ванилов екстракт
- За италианския меренг:
- 200 г захар
- 170 г белтъци
- 60 г захар
- 60 г вода
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене