Бриош

Тестото за този френски маслен хляб съдържа брашно, мая, масло, яйца и малко захар. То се омесва бързо, но е необходимо да втаса два пъти. Филийка от този пухкав хляб, намазана с масло и конфитюр е класическа закуска.

Продукти

  • 235 г масло
  • 335 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 пакетче суха мая
  • 20 г захар
  • 4 яйца

Начин на приготвяне:

  • 1. Разбийте с миксер или кухненски робот маслото. Към него добавете смесените брашно и сол и продължете разбиването.
  • 2. Затоплете млякото до телесна температура, заедно със захарта. Дръпнете го от котлона и добавете маята. Разбъркайте.
  • 3. Добавете разтворената мая в мляко към разбиващите се продукти. След това добавете и яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате.
  • 4. Прехвърлете тестото в намазнена купа, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да втаса 30 минути на стайна температура. След това го омесете леко в купата и го притиснете. Отново го покрийте с фолио и го сложете в хладилник да се стегне малко. След като го извадите, го омесете малко, като поръсвате по малко брашно върху плота. Оформете тестото на руло и го разделете на 4 части. От всяка част, с малко движения, оформете топка. Имайте предвид, че тестото лепне.
  • 5. Намазнете хубаво правоъгълна форма за кекс и подредете една до друга четирите топки. С мокра ножица направете по един частичен разрез в горната част на всяка топка /така, че топките частично да се разделят на две половини/. Покрийте топките с прозрачно фолио и ги оставете да втасат на стайна температура за 2 часа. Изпечете козунака в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути.
  • 6. Извадете козунака от формата и го нарежете на филии.

Свързани рецепти

Виж всички