Бриош
Рецепта от: Нина Бабич
Бриошът е вид френски маслен хляб. Често го оприличават с козунака, въпреки че не съдържа толкова захар като него. Приготвянето на бриош изисква време и търпение, но резултатът наистина си заслужава.
Продукти
- За маята:
- 50 г студено прясно мляко
- 8 г суха мая
- 60 г брашно
- За тестото:
- 40 г захар
- 340 г брашно
- 220 г студени яйца
- 8 г сол
- 200 г краве масло
- За намазване:
- 1 яйце
- 5 г течна сладкарска сметана
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете в купата на миксера студеното мляко и сухата мая. Разбъркайте и поръсете сместа с брашното. Оставете за 15 минути, докато маята да се активира.
- 2. При непрекъснато бъркане добавете захарта, брашното, яйцата и накрая – солта. Ако сместа е суха и на бучици, добавете малко прясно мляко.
- 3. Бъркайте около 5 минути на средна скорост. С шпатула оберете тестото от стените на купата и от бъркалката. Прибавете малко брашно - около 3 щипки. Отново разбъркайте. Повторете процедурата още 1 път.
- 4. Проверете дали тестото е готово, като вземете част от него и го разтеглете като парче плат. Ако е прозрачно и много еластично, значи глутенът е активиран. Ако не е, бъркайте още няколко минути и отново проверете.
- 5. Добавете половината масло и бъркайте на ниска скорост около 2 минути. Спрете миксера, оберете с шпатула стените на купата, а после продължете да бъркате на ниска скорост още няколко минути. Когато маслото се смеси с тестото, добавете останалото масло и бъркайте още 4-5 минути.
- 6. Прехвърлете в съд, поръсете го с малко брашно и го оставете да си почива около час и половина, докато удвои обема си. След това го притиснете с юмрук, за да излязат газовете, които са се образували под въздействието на маята. Покрийте тестото, приберете го в хладилника и го оставете да си почива минимум 2 часа или за една нощ.
- 7. Намажете с масло 8 малки и 1 голяма форма за бриош. С шпатула отрежете парчета тесто от по около 50 г. Първо оформете всяка топка с две ръце, а после я поставяте на набрашнена работната повърхност и с ръка въртете тестото по посока на часовниковата стрелка. Сложете топките първо в голямата, а после и в малките форми. Оставете да втасат.
- 8. За сместа за намазване в малка купичка разбъркайте яйцето, сметаната и сол. С четка внимателно намажете тестото. Включете фурната без градуси и поставете формите с бриош в нея. Оставете да втасат за 1 час. Когато бриошът се надигне достатъчно, загрейте фурната на 180 градуса. Отново намажете тестото с четка. Изпечете бриоша. Малките бриоши се пекат около 15 минути, а големият – около 25 минути.
- 9. След като бриошът изстине, нарежете го на филии и сервирайте с масло и плодово сладко.
- *Печете във фурна без вентилатор.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Козуначени топчета с домашен течен шоколад
Рецепти Надия Хюсеин
Шоколадов соден хляб
Рецепти Силвия Колока
Селски пай със спанак
Рецепти Стоян и Лора
Сандвичи с авокадо мус
Рецепти Надия Хюсеин
Понички с конфитюр
Рецепти Надия Хюсеин
Уелски кексчета със семена резене и кули от боровинки
Рецепти Надия Хюсеин
Сладки кифлички (сконс) с кокосов крем и сладко от ананас
Рецепти Надия Хюсеин
Охлювчета с кафе
Рецепти Стоян и Лора
Козуначени кифли с шоколад
Рецепти Силвия Колока
Понички с крем