Свързани предаванияНина Бабич: Моята френска пекарнаГледайте Събота 19 Октомври, 21:00 | Събота 19 Октомври, 21:30

Начин на приготвяне:

1. Сипете в купата на миксера студеното мляко и сухата мая. Разбъркайте и поръсете сместа с брашното. Оставете за 15 минути, докато маята да се активира. 


2. При непрекъснато бъркане добавете захарта, брашното, яйцата и накрая – солта. Ако сместа е суха и на бучици, добавете малко прясно мляко. 

3. Бъркайте около 5 минути на средна скорост. С шпатула оберете тестото от стените на купата и от бъркалката. Прибавете малко брашно - около 3 щипки. Отново разбъркайте. Повторете процедурата още 1 път.

4. Проверете дали тестото е готово, като вземете част от него и го разтеглете като парче плат. Ако е прозрачно и много еластично, значи глутенът е активиран. Ако не е, бъркайте още няколко минути и отново проверете. 

5. Добавете половината масло и бъркайте на ниска скорост около 2 минути. Спрете миксера, оберете с шпатула стените на купата, а после продължете да бъркате на ниска скорост още няколко минути. Когато маслото се смеси с тестото, добавете останалото масло и бъркайте още 4-5 минути.

6. Прехвърлете в съд, поръсете го с малко брашно и го оставете да си почива около час и половина, докато удвои обема си. След това го притиснете с юмрук, за да излязат газовете, които са се образували под въздействието на маята. Покрийте тестото, приберете го в хладилника и го оставете да си почива минимум 2 часа или за една нощ. 

7. Намажете с масло 8 малки и 1 голяма форма за бриош. С шпатула отрежете парчета тесто от по около 50 г. Първо оформете всяка топка с две ръце, а после я поставяте на набрашнена работната повърхност и с ръка въртете тестото по посока на часовниковата стрелка. Сложете топките първо в голямата, а после и в малките форми. Оставете да втасат.

8. За сместа за намазване в малка купичка разбъркайте яйцето, сметаната и сол. С четка внимателно намажете тестото. Включете фурната без градуси и поставете формите с бриош в нея. Оставете да втасат за 1 час. Когато бриошът се надигне достатъчно, загрейте фурната на 180 градуса. Отново намажете тестото с четка. Изпечете бриоша. Малките бриоши се пекат около 15 минути, а големият – около 25 минути.

9. След като бриошът изстине, нарежете го на филии и сервирайте с масло и плодово сладко.

*Печете във фурна без вентилатор.

Продукти

За маята:

  • 50 г студено прясно мляко
  • 8 г суха мая
  • 60 г брашно

За тестото:

  • 40 г захар
  • 340 г брашно
  • 220 г студени яйца
  • 8 г сол
  • 200 г краве масло

За намазване:

  • 1 яйце
  • 5 г течна сладкарска сметана
  • щипка сол

Свързани рецепти