Бретонски шоколадово-бадемови петифури

Бретонски шоколадово-бадемови петифури

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното върху плот и го поръсете със сол. Направете кладенче в брашното и в него сипете пудрата захар, бакпулвера, мекото масло и предварително разбитото половин яйце. С пръсти смесете първо продуктитет в кладенчето, а след това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сложете в хладилник за 30 минути.
2. За бадемовия крем разбийте с миксер предварително приготвен, охладен сладкарски крем. Добавете бадемовата паста на парченца, без да спирате да разбивате. Кремът трябва да стане гладък.
3. Намаслете дъното и стените на 8 малки формички за пай. Разточете тестото върху набрашнен плот, с дебелина 5 мм. Изрежете кръгчета тесто според размерите на формичките. Напаснете тестото по дъното и стените на всяка формичка.
4. Разпределете бадемовия крем във формичките. Тръснете ги, за да се разстеле крема. Печете петифурите в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
5. За шоколадовия ганаш сипете сметаната и меда в тенджерка. Щом заврят, добавете маслото. Разбъркайте докато то се разтопи. Дръпнете съда от котлона и добавете нарязания шоколад или шоколадов чипс. Бъркайте с вилица, докато шоколадът се разтопи. Накрая добавете бадемов ликьор по желание.
6. Сипете по 1 с.л. шоколадов ганаш върху всяка изстинала петифура. Разстелете шоколада равномерно. Поставете петифурите в хладилник за 30 минути.

Продукти

За тестото:

  • 260 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 120 г пудра захар
  • 160 г масло
  • 0.5 яйце
  • 1 лимон
  • настъргана кора

За бадемовия крем:

  • 150 г сладкарски крем
  • 150 г бадемова паста

За шоколадовия ганаш:

  • 120 мл течна животинска сметана
  • 65 г мед
  • 65 г масло
  • 400 г млечен шоколад
  • 2 ч.л. бадемов ликьор

Свързани рецепти