Бретонски флан с кафе, бекон и банан

Бретонски флан с кафе, бекон и банан

Начин на приготвяне:

1. За ореховия блат разбийте маслото (със стайна температура) и захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцето и продължете да разбивате. Нарежете орехите на ситно и ги добавете. Разбийте.
2. Добавете брашното на три части, катоспирате миксера и след това разбърквате до хомогенност. 
3. Извадете тестото върху лист прозрачно фолио и го сплескайте с ръце на пласт с дебелина 1 пръст. Увийте във фолиото ип оставете в хладилник за 30 минути.
4. Извадете тестото върху набрашнен плот. Поръсете го с малко брашно и отгоре и го разточете на слой с дебелина 5 мм, като го завъртате, за да не залепва. С помощта на четири ринга (диаметър 12 см) изрежете блатовете. С помощта на шпакла преместете ринговете с блат в тава, постлана с хартия за печене.
5. За сладкарския крем загрейте млякото в тенджера. В купичка разбийте яйцата и жълтъка със захарта и нишестето. Добавете и малко мляко и разбъркайте до получаването на гладка смес. Добавете сместа към горещото мляко (но не завряло) при непрекъснато разбъркване. Бъркайте в продължение на 4-5 минути, до сгъстяване на сместа. Дръпнете от огъня.
6. Разпределете сладкарския крем върху четирите блата и го загладете. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 25 минути.
7. Поставете 4 слайса в предварително загрят на тиган, на умерен огън. Запечете бекона и от двете страни, до тъмнозлатисто. Извадете го върху кухненска хартия. Повторете същото с останалите слайсове.
8. В тигана от бекона сипете кленов сироп и изчакайте да се карамелизира, около 1-2 минути. Поставете цял банан в тигана и го изпържете до златисто, като поливате със сиропа. Ако е необходимо, добавете още кленов сироп.
9. Извадете изстиналия бретонски флан от ринга и го поставете в чиния. До него подредете в колонка нарязания на тънки кръгчета карамелизиран банан. Поръсете с фино настъргана кора от лайм. Отгоре поставете 4 слайса бекон.

Продукти

За ореховия блат:

  • 125 г захар
  • 175 г масло
  • 2 г сол
  • 15 г яйца
  • 250 г брашно
  • 75 г орехови ядки

За сладкарския крем:

  • 500 г пълномаслено прясно мляко
  • 20 г кафеени зърна
  • 90 г захар
  • 60 г картофено нишесте
  • 50 г яйца
  • 10 г жълтък

За гарниране:

  • 16 слайса бекон
  • 4 банана
  • кленов сироп
  • 1 лайм
  • настъргана кора

Свързани рецепти