Начин на приготвяне:
1. За тестото изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете захарта, яйцето и маслото, което трябва да е със стайна температура. Разбъркайте продуктите в кладенчето, след това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сложете за 3- минути в хладилник или за 10 минути във фризер.
2. За пълнежа начупете в купа шоколада и го разтопете на водна баня. Добавете маслото и разбъркайте докато то се разтопи.
3. В купа разбийте яйцата със захарта до пухкавост. В друга купа разбъркайте брашното с бакпулвера и солта. Добавете разбитите жълтъци към разтопения шоколад и разбъркайте. След това добавете брашното и отново разбъркайте.
4. Намажете с масло кръгла конична форма. Разточете тестото върху набрашнен плот. напаснете тестото по дъното и стените на формата. Изрежете излишното тесто по краищата. Ако формата е дълбока, с помощта на нож за пица изрежете 1/3 от ръба. Надупчете тестото с нож. Изсипете пълнежа от брауни и го загладете. Печете тортата в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути. Оставете тортата да се охлади вътре във фурната, след като я изключите.
5. За меренгето в тенджерка сипете водата и захарта и ги оставете да врат, докато захарта се разтопи. Разбийте белтъците с 1 с.л. захар с помощта на миксер на пяна. Добавете горещия захарен сироп /с температура 121 градуса/ на тънка струйка към белтъците. След това увеличете степента на разбиване и разбийте до получаване на твърда пяна. Прехвърлете меренгето в шприц с малък гладък накрайник.
6. За прасковите разтопете маслото в тенджерка. Добавете ваниловата захар и пръчката канела. Добавете нарязаните на резени праскови. Разбъркайте и варете прасковите 4 минути. Пресипете ги в чиния и ги оставете да се охладят.
7. Поставете изпечената, охладена торта върху поднос. Покрийте повърхността и, като шприцовате меренгето спираловидно. Отгоре подредете резените праскови. Шприцовайте малки топчици меренге между прасковите.
8. Обгорете с помощта на газова горелка меренгето - със среден пламък и от достатъчно разстояние, за да не почернеят белтъците.
9. Украсете тортата с пръчка канела.
2. За пълнежа начупете в купа шоколада и го разтопете на водна баня. Добавете маслото и разбъркайте докато то се разтопи.
3. В купа разбийте яйцата със захарта до пухкавост. В друга купа разбъркайте брашното с бакпулвера и солта. Добавете разбитите жълтъци към разтопения шоколад и разбъркайте. След това добавете брашното и отново разбъркайте.
4. Намажете с масло кръгла конична форма. Разточете тестото върху набрашнен плот. напаснете тестото по дъното и стените на формата. Изрежете излишното тесто по краищата. Ако формата е дълбока, с помощта на нож за пица изрежете 1/3 от ръба. Надупчете тестото с нож. Изсипете пълнежа от брауни и го загладете. Печете тортата в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути. Оставете тортата да се охлади вътре във фурната, след като я изключите.
5. За меренгето в тенджерка сипете водата и захарта и ги оставете да врат, докато захарта се разтопи. Разбийте белтъците с 1 с.л. захар с помощта на миксер на пяна. Добавете горещия захарен сироп /с температура 121 градуса/ на тънка струйка към белтъците. След това увеличете степента на разбиване и разбийте до получаване на твърда пяна. Прехвърлете меренгето в шприц с малък гладък накрайник.
6. За прасковите разтопете маслото в тенджерка. Добавете ваниловата захар и пръчката канела. Добавете нарязаните на резени праскови. Разбъркайте и варете прасковите 4 минути. Пресипете ги в чиния и ги оставете да се охладят.
7. Поставете изпечената, охладена торта върху поднос. Покрийте повърхността и, като шприцовате меренгето спираловидно. Отгоре подредете резените праскови. Шприцовайте малки топчици меренге между прасковите.
8. Обгорете с помощта на газова горелка меренгето - със среден пламък и от достатъчно разстояние, за да не почернеят белтъците.
9. Украсете тортата с пръчка канела.
Продукти
За тестото:
- 300 г брашно
- 200 г масло
- 1 яйце
- 100 г захар
За брауни пълнежа:
- 100 г натурален шоколад
- 75 г масло
- 2 яйца
- 75 г захар
- 50 г брашно
- 0.5 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
За меренгето:
- 40 мл вода
- 100 г захар
- 2 белтъка
За прасковите:
- 7 половинки праскови от компот или консерва
- 50 г масло
- 1 пръчка канела
- 1 с.л. ванилова захар