Брауни "Лепкави пръсти"

Брауни "Лепкави пръсти"

Начин на приготвяне:

1. С помощта на миксер разбъркайте пудрата захар, кристалната захар, бакпулвера, брашното и какаото.
2. Добавете яйцата, маслото, меласата и олиото и разбийте отново, до хомогенност. Накрая добавете шоколадов чипс или нарязан на ситно шоколад и цели ядки орехи. Разбъркайте.
3. Намаслете добре плитка продълговата форма /35х10.5 см/ и изсипете сместа в нея. Разстелете я равномерно и я печете 1 час в предварително загрята фурна на 160 градуса. След изпичане оставете сладкиша да се охради добре.
4. За топинга карамелизирайте захарта, като я сипвате на порции в дълбок съд с дълга дръжка. Разклащайте съда от време на време, докато захарта се карамелизира. Изсипете предварително затоплената сметана. Разбъркайте с помощта на тел. Дръпнете съда от котлона и добавете маслото, разбъркайте докато то се разтопи. Накрая добавете нарязания шоколад и бъркайте докато той се разтопи. По желание може да добавите щипка сол за балансиране на вкуса.
5. Излейте топинга върху изстиналия сладкиш и го разстелете с помощта на палетен нож. Извадете кекса от формата.
6. За украсата изпечете орехите в тавичка за 10 минути на 180 градуса. Нарежете белия шоколад и го разтопете на водна баня. Темперирайте шоколада, като изсипете 2/3 от него върху студен плот и го разстилате. Върнете шоколада в купата, при другия, и разбъркайте. Температурата на шоколада трябва да е 32 градуса. Разстелете шоколада върху голяма тава, постлана с хартия за печене, на тънък слой. Оставете го да се втвърди за 3 минути.
7. Разпръснете шоколад, нарязан на едро върху сладкиша. Забучете печени орехови ядки и парчета бял шоколад. Нарежете браунито на дълги тънки парчета.

Продукти

За брауни:

  • 225 г пудра захар
  • 75 г кристална захар
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 170 г брашно
  • 75 г какао
  • 2 яйца
  • 150 г меко масло
  • 15 г меласа
  • 25 мл олио
  • 25 г шоколадов чипс
  • 50 г орехи пекан или орехи

За топинга:

  • 100 г захар
  • 65 мл течна сметана
  • 50 г масло
  • 100 г натурален шоколад
  • щипка сол

За украса:

  • 200 г натурален шоколад
  • 100 г орехи пекан или орехи
  • 200 г бял шоколад

Свързани рецепти