Начин на приготвяне:

1. Накиснете стафидите във вода за 3 часа. Ако забравите да направите това, сварете стафидите за 15 минути. След това ги изцедете хубаво.
2. Затоплете леко млякото и разтворете в него маята. Изсипете брашното на плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. Сложете вътрешността на шушулката ванилия, млякото с маята, маслото и яйцето в кладенчето. Размесете първо продуктите с малко брашно, след това омесете гладко тесто. Поставете топката тесто в намазнена купа, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете на стайна температура за 1 час.
3. Смелете в блендер бадемите със захарта фино. Добавете белтъка, като продължавате да мелите. Накрая добавете смес от подправки за коледни сладкиши. Омесете малко бадемовата паста на плота, тя трябва да лепне. Оформете я като кръгла дебела питка.
4. Извадете втасалото тесто върху плота и го разплескайте. Сложете половината изцедени стафиди върху него и ги разпределете. Прегънете тестото - 1 или 2 пъти и сложете останалите стафиди. Омесете тестото със стафидите чрез прегъване. Разделете го на две еднакви части.
5. Поръсете с брашно едното парче тесто и го разточете в кръгла форма. Прехвърлете го в плоска тава, постлана с хартия за печене. Поставете бадемовата паста върху тестото и я разпънете още малко в кръгла форма. Краищата от 3-4 см да с свободни. Разточете и другото парче тесто и го поставете върху бадемовата паста. Хубаво завийте краищата на печивото. Покрийте сладкия хляб с прозрачно фолио и го оставете да втаса още веднъж за 45 минути.
6. Намажете печивото с разбито яйце и го изпечете на 250 градуса за 12 минути.

Продукти

За тестото:

  • 660 г брашно
  • 365 мл прясно мляко
  • 14 г суха мая
  • 1 шушулка ванилия
  • 12 г сол
  • 70 г масло
  • 1 яйце
  • 70 г захар

За бадемовата паста:

  • 300 г белени бадеми
  • 300 г захар
  • 1 с.л. подправки - карамфил
  • индийско орехче
  • канела
  • джинджифил
  • 1 белтък

Свързани рецепти