Божествена кал
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За муса разтопете черния шоколад на водна баня. Щом дръпнете купата от котлона, пуснете маслото и разбъркайте докато то се стопи. Отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците добавете към разтопения шоколад и разбъркайте внимателно.
2. Белтъците разбийте със захарта на пяна. Сметаната разбийте до консистенция на пълномаслено кисело мляко. Добавете към нея портокаловия ликьор.
3. Добавете разбитите белтъци към шоколада на порции и разбърквайте енергично. След това изсипете шоколада при сметаната и разбъркайте. Изсипете сместа в широка стъклена купа и я поставете в хладилник за 2 часа.
4. За украсата разтопете 2/3 от белия шоколад на водна баня, а останалия нарежете на ситно. Темперирайте шоколада, като добавите настъргания шоколад към разтопения и бъркате докато той се разтопи - температурата трябва да е 31 градуса. Върху парче твърд целофан или алуминиево фолио сипете на разстояние едно от друго по половин с.л. от шоколада. Разстелете шоколада с опакото на лъжицата, а след това с пръст изтеглете листенца. Оставете цветята да изсъхнат на стайна температура.
5. За портокаловия сос загрейте в тенджерка портокаловия сок заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и половината захар. В купичка разбъркайте жълтъците с малко студен портокалов сок и останалата захар. Щом сместа заври добавете я при жълтъците и разбъркайте. Върнете цялата смес на котлона и бъркайте докато соса се сгъсти. Изсипете го в плоска чиния и го охладете.
6. Разбъркайте охладения сос и го изсипете върху охладения мус. Украсете с цветя от бял шоколад.
2. Белтъците разбийте със захарта на пяна. Сметаната разбийте до консистенция на пълномаслено кисело мляко. Добавете към нея портокаловия ликьор.
3. Добавете разбитите белтъци към шоколада на порции и разбърквайте енергично. След това изсипете шоколада при сметаната и разбъркайте. Изсипете сместа в широка стъклена купа и я поставете в хладилник за 2 часа.
4. За украсата разтопете 2/3 от белия шоколад на водна баня, а останалия нарежете на ситно. Темперирайте шоколада, като добавите настъргания шоколад към разтопения и бъркате докато той се разтопи - температурата трябва да е 31 градуса. Върху парче твърд целофан или алуминиево фолио сипете на разстояние едно от друго по половин с.л. от шоколада. Разстелете шоколада с опакото на лъжицата, а след това с пръст изтеглете листенца. Оставете цветята да изсъхнат на стайна температура.
5. За портокаловия сос загрейте в тенджерка портокаловия сок заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и половината захар. В купичка разбъркайте жълтъците с малко студен портокалов сок и останалата захар. Щом сместа заври добавете я при жълтъците и разбъркайте. Върнете цялата смес на котлона и бъркайте докато соса се сгъсти. Изсипете го в плоска чиния и го охладете.
6. Разбъркайте охладения сос и го изсипете върху охладения мус. Украсете с цветя от бял шоколад.
Продукти
- За шоколадовия мус:400 г натурален шоколад 20 г масло 2 яйца 800 мл течна сметана 30 мл портокалов ликьорЗа портокаловия сос:1 шушулка ванилия 250 мл пресен портокалов сок 75 г захар 4 жълтъкаЗа украса:200 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери