Божествена кал
1. За муса разтопете черния шоколад на водна баня. Щом дръпнете купата от котлона, пуснете маслото и разбъркайте докато то се стопи. Отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците добавете към разтопения шоколад и разбъркайте внимателно.
2. Белтъците разбийте със захарта на пяна. Сметаната разбийте до консистенция на пълномаслено кисело мляко. Добавете към нея портокаловия ликьор.
3. Добавете разбитите белтъци към шоколада на порции и разбърквайте енергично. След това изсипете шоколада при сметаната и разбъркайте. Изсипете сместа в широка стъклена купа и я поставете в хладилник за 2 часа.
4. За украсата разтопете 2/3 от белия шоколад на водна баня, а останалия нарежете на ситно. Темперирайте шоколада, като добавите настъргания шоколад към разтопения и бъркате докато той се разтопи - температурата трябва да е 31 градуса. Върху парче твърд целофан или алуминиево фолио сипете на разстояние едно от друго по половин с.л. от шоколада. Разстелете шоколада с опакото на лъжицата, а след това с пръст изтеглете листенца. Оставете цветята да изсъхнат на стайна температура.
5. За портокаловия сос загрейте в тенджерка портокаловия сок заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и половината захар. В купичка разбъркайте жълтъците с малко студен портокалов сок и останалата захар. Щом сместа заври добавете я при жълтъците и разбъркайте. Върнете цялата смес на котлона и бъркайте докато соса се сгъсти. Изсипете го в плоска чиния и го охладете.
6. Разбъркайте охладения сос и го изсипете върху охладения мус. Украсете с цветя от бял шоколад.

Продукти

  • За шоколадовия мус:400 г натурален шоколад 20 г масло 2 яйца 800 мл течна сметана 30 мл портокалов ликьорЗа портокаловия сос:1 шушулка ванилия 250 мл пресен портокалов сок 75 г захар 4 жълтъкаЗа украса:200 г бял шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички