Божествена кал

Божествена кал

Начин на приготвяне:

1. За муса разтопете черния шоколад на водна баня. Щом дръпнете купата от котлона, пуснете маслото и разбъркайте докато то се стопи. Отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците добавете към разтопения шоколад и разбъркайте внимателно.
2. Белтъците разбийте със захарта на пяна. Сметаната разбийте до консистенция на пълномаслено кисело мляко. Добавете към нея портокаловия ликьор.
3. Добавете разбитите белтъци към шоколада на порции и разбърквайте енергично. След това изсипете шоколада при сметаната и разбъркайте. Изсипете сместа в широка стъклена купа и я поставете в хладилник за 2 часа.
4. За украсата разтопете 2/3 от белия шоколад на водна баня, а останалия нарежете на ситно. Темперирайте шоколада, като добавите настъргания шоколад към разтопения и бъркате докато той се разтопи - температурата трябва да е 31 градуса. Върху парче твърд целофан или алуминиево фолио сипете на разстояние едно от друго по половин с.л. от шоколада. Разстелете шоколада с опакото на лъжицата, а след това с пръст изтеглете листенца. Оставете цветята да изсъхнат на стайна температура.
5. За портокаловия сос загрейте в тенджерка портокаловия сок заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и половината захар. В купичка разбъркайте жълтъците с малко студен портокалов сок и останалата захар. Щом сместа заври добавете я при жълтъците и разбъркайте. Върнете цялата смес на котлона и бъркайте докато соса се сгъсти. Изсипете го в плоска чиния и го охладете.
6. Разбъркайте охладения сос и го изсипете върху охладения мус. Украсете с цветя от бял шоколад.

Продукти

За шоколадовия мус:

  • 400 г натурален шоколад
  • 20 г масло
  • 2 яйца
  • 800 мл течна сметана
  • 30 мл портокалов ликьор

За портокаловия сос:

  • 1 шушулка ванилия
  • 250 мл пресен портокалов сок
  • 75 г захар
  • 4 жълтъка

За украса:

  • 200 г бял шоколад

Свързани рецепти