Начин на приготвяне:
1. В тенджерка смесете меда, захарта и ябълковата паста. Загрейте сместа, като я разбърквате, докато кристалите се разтопят. След това охладете на стайна температура сиропа.
2. В кафемелачка или в хаванче смелете всички подправки.
3. В купа смесете ръженото и бялото брашно заедно с бакпулвера. добавете подправките и разбъркайте сместа с миксер на ниска скорост. След това добавете охладения захарен сироп и разбийте сместа с помощта на миксер. Накрая добавете рядкото кисело мляко и разъбркайте.
4. Намажете с масло правоъгълна кексова форма и постелете дъното и стените и с хартия за печене. Изсипете кексовата смес и я разпределете и загладете отгоре. Поръсете с бели захарни топчета /бонбони/ и печете кейка в предварително загрята фурна на 160 градуса 60-70 минути.
5. Нарежете кейка на филии и го поднесете с масло за мазане.
2. В кафемелачка или в хаванче смелете всички подправки.
3. В купа смесете ръженото и бялото брашно заедно с бакпулвера. добавете подправките и разбъркайте сместа с миксер на ниска скорост. След това добавете охладения захарен сироп и разбийте сместа с помощта на миксер. Накрая добавете рядкото кисело мляко и разъбркайте.
4. Намажете с масло правоъгълна кексова форма и постелете дъното и стените и с хартия за печене. Изсипете кексовата смес и я разпределете и загладете отгоре. Поръсете с бели захарни топчета /бонбони/ и печете кейка в предварително загрята фурна на 160 градуса 60-70 минути.
5. Нарежете кейка на филии и го поднесете с масло за мазане.
Продукти
- 400 г ябълков петмез
- 250 г мед
- 100 г кафява захар
- 500 г ръжено брашно тип 1000
- 200 г бяло брашно
- 2 парченца кора от индийско орехче
- 2 ч.л. гвоздейчета карамфил
- 2 ч.л. бакпулвер
- 4 ч.л. канела
- 2 ч.л. млян джинджифил
- 1 ч.л. смляно индийско орехче
- 300 мл мътеница
- 100 г захарни перли