Начин на приготвяне:

1. За тестото сложете нарязаните на кубчета студени масло и мас в кухненски робот. Добавет брашното и солта и смелете.
2. В кана разбийте яйцата и добавете лимоновия сок, захарта и студената вода. Разбъркайте и сипете сместа малко по малко към брашното и маслото, в движение.
3. Щом се образува гладка топка тесто, извадете я, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 30 минути.Извадете тестото и отрежете 2/3 от него. Останалото тесто върнете в хладилник.
4. Разточете отделеното тесто върху набрашнен плот във формата на кръг. Намаслете форма за пай с къдрави стени и подвижно дъно /диаметър 23 см, височина 4 см/ и прехвърлете тестото в нея. Напаснете тестото по дъното и стените, като работите бързо. Изрежете излишното тесто по краищата. Тестото по дъното на формата надупчете с вилица. Поставете формата с тестото в хладилник за 30 минути. След това покрийте тестото с хартия за печене и изсипете шепа зърна боб. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути. Извадете формата, отстранете хартия та и зърната боб и намажете тестото с предварително разбит жълтък. Печете още 5 минути. Оставете основата да изстине добре.
6. За пълнежа сипете боровинките в дълбока чиния и ги поръсете със захарта, канелата, лимоновия сок и разтопеното масло. Разбъркайте добре и изсипете пълнежа върху тестото.
7. Разточете останалото тесто върху набрашнен плот. Нарежете го на 12 ленти. Подредете лентите под формата на решетка върху боровинките. Печете пая на 180 градуса 45 минути. Извадете пая, покрийте с лист алмуниево фолио и печете още 45 минути.
8. Поръсете пая с пудра захар.

Продукти

За тестото:

  • 170 г студено масло
  • 60 г студена свинска мас
  • 350 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 2 яйца
  • 2 ч.л. лимонов сок
  • 2 с.л. пудра захар
  • 120 мл студена вода

За пълнежа:

  • 3 с.л. царевично нишесте
  • 25 г разтопено масло
  • 1 ч.л. канела
  • 100 г захар
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 750 г боровинки

Свързани рецепти