Начин на приготвяне:

1. Почистете двата вида сьомга от кафевите жилки по нея. Нарежете пушената сьомга на кубчета. Сложете двата вида риба в кухненски робот и ги смелете едро. Добавете зеленчуковия бульон и пак смелете за кратко. След това добавете сметаната на два пъти. Консистенцията на муса трябва да е мека и гладка. Овкусете с бял пипер.
2. Върху лист прозрачно фолио наредете едно до друго няколко тънки парчета пушена сьомга така, че да се застъпват. Покрийте с втори лист прозрачно фолио и начукайте леко рибата, колкото да увеличи площта си.
3. Махнете горния слой фолио от рибата и по средата на оформилото се цялостно парче сложете мус. Завийте краищата на рибата в една точка. Завийте топчето във фолиото и го стиснете леко, да заприлича на бонбон. Така оформените бонбони съхранявайте в хладилник.
4. За винегрета разбийте горчицата с оцета и щипка сол. Добавете на тънка струйка зехтина, като не спирате да разбърквате. Накрая добавете сладкото от боровинки и разбъркайте.
5. Измийте и подсушете листата млад спанак, както и листата от репичките, ако са свежи. Почистете и измийте репичките и ги нарежете на много тънки филийки.
6. Подредете листа спанак и репички на дъното на чиния. По средата поставете бонбон от сьомга с пълнеж. Върху листата поръсете винегрет и разпръснете репичките.
Съвет за вино: Rosado от Испания, идеалната температура за сервиране е 16 градуса

Продукти

За муса:

  • 200 г пушена сьомга
  • 100 г филе от сьомга
  • 50 мл зеленчуков бульон
  • 75 мл течна сметана
  • прясно смлян бял пипер

За винегрета:

  • 50 мл червен винен оцет
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 150 мл зехтин
  • 2 с.л. сладко от боровинки
  • 50 г пушена сьомга
  • 8 репички
  • 150 г бейби спанак

Свързани рецепти