Бонбон яйце
1. Отрежете капачета на яйцата, на върха им с помощта на остър нож. Изсипете яйцата в съд и ги използвайте за нещо друго.
2. Подредете празните черупки и капачетата с вътрешността надолу в тавичка. Печете ги 4 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.
3. За яйчения ликьор накиснете желатина в купичка със студена вода. Разбийте в купа жълтъците и захарта. Сложете ги на водна баня и продължете да бъркате докато сместа изсветлее или докато достигне 80 градуса. Добавете и алкохола - бренди или джин. Щом дръпнете сместа от водната баня добавете желатина и разбъркайте. Разстелете сместа в плосък съд и я покрийте с прозрачно фолио.
4. За нугатина загрейте захарта в тенджерка и я оставете да се карамелизира. Добавете предварително запечените лешници и разбъркайте. Изсипете сместа върху парче хартия за печене и я оставете да изстине. След това смелете ситно в блендер нугатина.
5. За шоколадовия ганаш сложете сметаната в съд и я оставете да заври. Дръпнете я от котлона и добавете нарязания на ситно или настърган шоколад. Бъркайте с шпатула докато той се разтопи и сместа стане гладка. Накрая добавете парченца масло и лешников крем /паста/. Разбъркайте. Добавете смления нугатин и разбъркайте. ПРехвърлете сместа в шприц с гладък накрайник.
6. Разбийте леко сметаната.
7. Поставете черупките от яйца в поставки за яйца и напълнете 2/3 от тях с шоколадов ганаш с помощта на шприц. върху ганаша сипете малко полуразбита сметана. А най-отгоре поставете по 1 ч.л. от яйчения ликьор.
Съвет: Ако правите десерта за деца, направете сладкарски крем вместо яйчен ликьор.

Продукти

  • 4 яйцаЗа яйчения ликьор:1 лист желатин 5 жълтъка 100 г захар 100 мл брендиЗа шоколадовия ганаш:200 т натурален шоколад 100 мл течна сметана 1 с.л. лешникова паста 1 с.л. маслоЗа нугатина:50 г лешници 50 г захарДопълнително:100 мл течна сметана

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички