Начин на приготвяне:

1. Надупчете патладжана с нож, намажете го със зехтин, увийте го в алуминиево фолио и го изпечете за 20 минути на 200 градуса, докато омекне.
2. В това време сложете чери доматите в тиган, без да ги режете. Добавете зехтина, сол, чесъна и мащерката. Запържете за няколко минути, докато омекнат и придобият апетитен цвят. Ако предпочитате, може да ги запечете в силна фурна.
3. Сварете пастата във вряща вода, според описанието на опаковката. Запазете няколко черпака от водата, в която е вряла пастата. Отцедете, залейте с малко зехтин и оставете настрани.
4. Издълбайте месото от охладения патладжан и го сложете в купа. Овкусете го с розмарин, настърган чесън, сол и зехтин.
5. За соса нарежете моцарелата на кубчета и я пасирайте със сол, зехтина и листата босилек, като добавяте по малко бульон от варенето на пастата. Гъстотата на соса преценете сами. Овкусете със сол.
6. Поднесете пастата с патладжана, гарнирайте с чери домати, мариновани печени домати и залейте със соса. Може да сервирате ястието топло или студено.

Продукти

  • 400 г талятели
  • 1 голям патладжан
  • 4 скилидки чесън
  • 1 стрък пресен розмарин
  • зехтин
  • сол
  • печени домати за гарниране

За доматите:

  • 400 г чери домати
  • 2 с.л. зехтин
  • 3 стръка мащерка
  • сол

За соса:

  • 125 г моцарела
  • 4 стръка босилек
  • 1 к.ч. зехтин
  • сол

Свързани рецепти