Боб със салвия, сушени домати и билково олио

Тази боб чорба със сушени домати и салвия е една от любимите рецепти на Стоян. Поръсена с билково олио от магданоз и девесил, чорбата става неустоима.

Продукти

  • 500 г стар бял боб
  • 1 стрък стеблена целина
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 3–4 скилидки чесън
  • 100 г сушени домати (от буркан с олио)
  • 100 мл зехтин
  • 1 връзка магданоз
  • 1/2 връзка салвия
  • 1 връзка девесил
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Накиснете боба във вода за една нощ.
  • 2. Нарежете на ситно целината, моркова, дръжките от магданоза, лука и чесъна. Запържете ги в около 50 мл зехтин.
  • 3. Добавете нарязаните на ситно сушени домати, намалете силата на огъня и разбъркайте. Щом и те леко се запържат, сложете предварително отцедения боб и долейте вода – трябва хубаво да го покрива.
  • 4. Варете на тих огън 2–3 часа, докато бобът омекне. Добавете салвията около 15 минути преди бобът да стане готов. Подправете със сол на вкус.
  • 5. За билковото олио пасирайте листата от магданоза и девесила с 50 мл зехтин и сол на вкус.
  • 6. Когато бобът е готов, извадете салвията. Сервирайте с билковото олио.

Свързани рецепти

Виж всички