Боб със салвия, сушени домати и билково олио
Рецепта от: Стоян и Лора
Тази боб чорба със сушени домати и салвия е една от любимите рецепти на Стоян. Поръсена с билково олио от магданоз и девесил, чорбата става неустоима.
Продукти
- 500 г стар бял боб
- 1 стрък стеблена целина
- 1 морков
- 1 глава лук
- 3–4 скилидки чесън
- 100 г сушени домати (от буркан с олио)
- 100 мл зехтин
- 1 връзка магданоз
- 1/2 връзка салвия
- 1 връзка девесил
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Накиснете боба във вода за една нощ.
- 2. Нарежете на ситно целината, моркова, дръжките от магданоза, лука и чесъна. Запържете ги в около 50 мл зехтин.
- 3. Добавете нарязаните на ситно сушени домати, намалете силата на огъня и разбъркайте. Щом и те леко се запържат, сложете предварително отцедения боб и долейте вода – трябва хубаво да го покрива.
- 4. Варете на тих огън 2–3 часа, докато бобът омекне. Добавете салвията около 15 минути преди бобът да стане готов. Подправете със сол на вкус.
- 5. За билковото олио пасирайте листата от магданоза и девесила с 50 мл зехтин и сол на вкус.
- 6. Когато бобът е готов, извадете салвията. Сервирайте с билковото олио.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боб чорба със свински гърди
Рецепти Стоян и Лора
Боб с манатарки
Рецепти Стоян и Лора
Запечен боб с домати и фета
Рецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Примож Долничар
Боб в доматен сос
Рецепти Стоян и Лора
Дип от жълт грах
Рецепти Къртис Стоун
Салата с аспержи и нахут
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук