Начин на приготвяне:

Накисваме боба за 4-5 часа и повече. Заедно с водата го слагаме да ври, доливаме. Слагаме листенцата мащерка и розмарин, скилидките чесън (смачкани, без люспата), нарязаните домати заедно с люспата, кубчета целина и картоф. Когато се свари, изваждаме картофа, целината, чесъна и доматите и ги правим на пюре, като оставяме малки бучици от картофа. Връщаме пюрето при боба, като съобразяваме течността, за да стане по-гъсто ястие, не супа. Посоляваме. След като сервираме в чинията, капваме зехтин, слагаме стръкче мащерка и препечена филийка с 2 рулца миди в бекон.
(Увиваме мидите в бекон. Слагаме в нагорещен тиган без мазнина. Слагаме върху препечена филийка със стръкче розмарин.)

Продукти

  • 0.5 връзка мащерка
  • 3 стръка розмарин
  • 1 картоф
  • 1 резен целина
  • 2 домата
  • 3 скилидки чесън
  • сол и черен пипер
  • олио

За гарнитура:

  • 4 бр. миди (без черупки)
  • 2 парчета бекон
  • 1 стрък розмарин
  • 4 филии хляб

Свързани рецепти